Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο κορυφαίος Μαραθώνιος στον κόσμο (αυτός της Ν.Υόρκης)…

Υπό την σκιά της ανακοίνωσης του ντοπαρίσματος της κορυφαίας φέτος στον κόσμο Μαραθωνοδρόμου, της Κενυάτισσας Ρίτα Τζέπτο, θα διεξαχθεί ο ετήσιος, πιο διάσημος και πιο εμπορικός Μαραθώνιος του κόσμου, αυτός της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

NyorkΕίναι ο αγώνας, με τους δεκάδες χιλιάδες δρομείς, που αγωνίζονται σε ετήσια βάση στην πόλη του «Μεγάλου Μήλου» και προσφέρουν μια άλλη διάσταση στους δρόμους του Μανχάταν, όπου οι νικητές θα πάρουν και το βαρύτιμο έπαθλο των 500.000 δολαρίων. Ένα έπαθλο, που θα δοθεί και στον νικητή ή την νικήτρια στην συνολική βαθμολογία, που έχει κάνει, με το περάσμα 2ή 3 αγώνων της τρέχουσας σεζόν, που συνθέτουν την πεντάδα των World Marathon Majors (WMM) Series και συγκεκριμένα των αγώνων της Βοστώνης, του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Σικάγο.

Ολες αυτές οι πόλεις σε ετήσια βάση προσφέρουν έναν συναρπαστικό και γρήγορο αγώνα Μαραθωνίου, αλλά η πόλη μύθος και λόγω συμμετοχών, γίνεται στην Νέα Υόρκη, που θεωρείται και είναι για τους  World Marathon Majors , η πρωτεύουσα του Μαραθωνίου. Αλλωστε μετέχουν σε αυτόν κοντά στους 100.000 δρομείς, σε ετήσια βάση, όπως και οι κορυφαίοι των μεγάλων αποστάσεων αθλητές κι αθλήτριες..

Σε αυτό άλλωστε συντείνουν και οι «χρυσοί» χορηγοί με τα βαρύτιμα χρηματικά έπαθλα, που δίνουν την άλλη διάσταση στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και ήδη αυτές τις μέρες, μέχρι και την Κυριακή, .όπως κάθε χρόνο, την 1η Κυριακή του Νοέμβρη, συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των δρομέων απ΄όλο τον κόσμο, αλλά και δεκάδες χιλιάδες που τρέχουν στην…μαγική περιοχή του Μανχάταν.

Η γενναιοδωρία των διοργανωτών είναι αυτή που προσθέτει το «χρυσό μήλο», στην πόλη του «Μεγάλου μήλου» και γιορτάζει εδώ και μια βδομάδα με τους δρομείς, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους, που έχουν συρρεύσει στη Νέα Υόρκη.

Η Ρίτα Τζέπτο, που πιάστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και μάλιστα σε αιφνίδιο έλεγχο που της έγινε, χάνει το μεγάλο και ‘χρυσό» ραντεβού, αφού ήταν το φαβορί για να πάρει το έπαθλο των 500.000 δολαρίων, έστω κι αν δεν νικούσε, αφού είχε κερδίσει στις αρχές του Οκτώβρη στο Σικάγο. Τώρα όμως «κάηκε», οπότε η νικήτρια του αγώνα της Κυριακής, θα έχει ανοιχτό το πεδίο και για την κατάκτηση του επάθλου των 500.000 δολαρίων.

Οσο για τους άνδρες εκεί θα γίνει μεγάλη μάχη, μεταξύ του κατόχου πλέον του παγκοσμίου ρεκόρ, που πήρε μπόνους βαθμών γι αυτό από το Βερολίνο, όσο κι από τον πρώην κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ Γουϊλσον Κίπσαγκ, που πάει για το τζακ ποτ, αλλά και ο επίσης Κενυάτης Τζέφρι Μπουτάϊ.

By