Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Aπό τα κατεχόμενα της Κύπρου

katexomena

Τις πρώτες δηλώσεις του ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας για τους Ρωμιούς της Πόλης και το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε σήμερα από τα κατεχόμενα της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους , λέγοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους». «Είμαστε», συμπλήρωσε, «άνετοι σε αυτό».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τα ζητήματα αυτά, απαντώντας στην ερώτηση ποιό μήνυμα στέλνει ως νέος πρόεδρος στην ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης και κατά πόσον θα λειτουργήσει σύντομα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Σχετικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Παρόλα αυτά, διατύπωσε και πάλι τους όρους της Άγκυρας:

«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους». Υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, «έδωσαν το λόγο τους, όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα βήμα».

«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». «Σήμερα όμως», τόνισε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο» και συμπλήρωσε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα». «Τώρα», ανέφερε ο Ερντογάν «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο ζήτημα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ΄ αυτά τα ερωτήματά μου», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα τα εξής: «Τώρα εσείς ακόμη με ρωτάτε για την Θεολογική Σχολή. Το να ανοίξουμε την Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε». Ο κ. Ερντογάν κατέληξε με μία τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω «από το δένδρο του πάρε» κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».

By