Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολάντ – Ντράγκι: Η αδύναμη ανάπτυξη απειλεί την οικονομία της Ε.Ε.

Στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι

Eurozone-flags

Ο αποπληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη απειλούν την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ντράγκι – Ολάντ συμμερίζονται «την ίδια ανησυχία όσον αφορά την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό» στην Ευρώπη και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούν προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση, ανέφερε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Ντράγκι «εκτιμά βαθύτατα» τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Ολάντ φέρεται να ανέφερε στον Ντράγκι ότι η Γαλλία —η οποία έχει ήδη λάβει δύο αναβολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από τον στόχο του 3% που θέτουν οι Βρυξέλλες— θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του ελλείμματος.

«Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν και η Γαλλία θα τους τηρήσει», σημείωσε ο σύμβουλος του προέδρου.

Η συνάντηση έγινε λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την Πέμπτη, με φόντο τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό που τον Αύγουστο έπεσε στο 0,3% στην ευρωζώνη, κάτι που ανησυχεί τόσο τους πολιτικούς ηγέτες όσο και τους οικονομολόγους.

Οι περισσότεροι πάντως δεν αναμένουν να ληφθούν κάποιες καινούριες αποφάσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

By