Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα ευρήματα στις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Κ. Τασούλας: Θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα

diakosmisi-me-mple-kai-kokkino-xroma-sto-mnimeio-tis-amfipolis

Νέα ευρήματα έφεραν στο φως οι ανασκαφές  που συνεχίζονται στο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα Πέμπτη απομακρύνθηκαν με μεγάλη προσοχή, χώματα που βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δυο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου (4.50 μ).

Amfipolh_1

Με αυτόν τον τρόπο, προχώρησε, στο μεγαλύτερο μέρος της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.

Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου.

Amfipolh_3

Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το πάνω τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, που καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου.

Ακόμα, όπως τονίζεται, φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.

Amfipolh_2

Κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή, με προτεραιότητα τη στερέωση και συντήρηση των σημερινών νέων ευρημάτων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες όταν ερωτήθηκε πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα. «Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ ώστε να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

Ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.

By