Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπαρόζο: «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για το ευρώ»

«Αν δεν ήταν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οικονομία της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει, με τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κατάρρευση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν

barozo

Στην επισήμανση πως οι «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για την κατάρρευση του ευρώ και διατύπωναν εικασίες σχετικές με τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαψεύστηκαν προχώρησε σήμερα από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως το 2014 η ΕΕ απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την ύφεση και εκτίμησε πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια του έτους και θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2015. «Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης θα πάρει χρόνο και αποφασιστικότητα. Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώνεται», τόνισε.

Κάνοντας μια ανασκόπησης της κατάστασης ο Πορτογάλος ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως ΕΕ προχώρησε από τα διμερή δάνεια της Ελλάδα το 2010- που όπως τόνισε ήταν η μόνη δυνατότητα εκείνη τη χρονική στιγμή – στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το 2013, ο οποίος έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 700 δισ. ευρώ. «Αν δεν ήταν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, οι οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου θα είχαν καταρρεύσει, με τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια κατάρρευση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην εν εξελίξει διαρθρωτική μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, αλά και στις αλλαγές στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της ζώνης του ευρώ . «Δεν ήταν μόνο η δημοσιονομική εποπτεία που ενισχύθηκε, αλλά και το σύστημα πρόληψης των μακροοικονομικών ανισορροπιών», ανέφερε.

Ειδικά για την εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε πως έχει εξασφαλισθεί ότι ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών θα λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων. Αναφερόμενος δε στο ρόλο της Ευρωβουλής είπε πως η αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση χρειάζεται αυστηρότερο δημοκρατικό έλεγχο.

«Η ανάγκη για υγιή δημόσια οικονομικά είναι πλέον εδραιωμένη. Δεν ήταν έτσι πριν από μερικά χρόνια, όταν τα κράτη μέλη ξόδευαν χρήματα που δεν είχαν στα ταμεία τους. Τα ελλείμματα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη . Οι μεταρρυθμίσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός των αγορών εργασίας και της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΕ.

By