Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Λάθος φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη»

Τι αναφέρει ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν για την Ελλάδα

european800_151113

Στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την οικονομία της Πορτογαλίας να κινδυνεύει με κατάρρευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην κυβέρνηση της Λισαβόνας ότι πρέπει να μειώσει του μισθούς, αν θέλει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η οικονομία. Οι Πορτογάλοι υποδηματοποιοί, ένας από τους κυριότερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας, αγνόησαν τη σύσταση αυτή και βρήκαν τρόπο να ανακάμψουν, ενώ παράλληλα αύξησαν τους μισθούς των εργαζόμενων.

Από είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο καινούργιο του βιβλίο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέγνωσαν λάθος την κρίση και τελικά συνέστησαν το λάθος φάρμακο.

Ο Λεγκρέν ήταν από το 2011 ως τον Μάρτιο του 2014 σύμβουλος του Μπαρόζο, οπότε ήταν παρών σε κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Οι Πορτογάλοι ουσιαστικά είπαν: Δεν θα το κάνουμε αυτό? και απευθύνθηκαν σε μια πιο ακριβή αγορά» δήλωσε ο Λεγκρέν, συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκή άνοιξη: Γιατί οι οικονομίες και οι πολιτικές μας είναι σε άσχημη κατάσταση» το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου.

«Τώρα πουλάνε πιο ακριβά παπούτσια και οι εξαγωγές τους ανθούν, οι μισθοί και τα ποσοστά απασχόλησης έχουν αυξηθεί» σχολιάζει. «Αυτό μας δείχνει εν συντομία ότι η πολιτική είχε λάθος στόχευση».

Με το βιβλίο του ο Λεγκρέν επισημαίνει ότι παρανοώντας το πρόβλημα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνονται για την ανεργία- ρεκόρ και τα χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης της ΕΕ.

Αντί να αναγνωρίσουν ότι για την κρίση ευθύνεται ο τραπεζικός τομέας, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα υπερβολικά χρέη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ως δημοσιονομικό και ως όχι οικονομικό. Αυτό τους οδήγησε να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περικοπών δαπανών, αυξήσεων φόρων και να μειώσουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να κάνουν τις εξαγωγές πιο φτηνές.

«Μια κρίση που θα μπορούσε να είναι μια ενωτική δύναμη -η Ευρώπη να δρα συνολικά για να αντιμετωπίσει τις υπερδύναμες, δυσλειτουργικές διακρατικές τράπεζες- έγινε αντίθετα διχαστική βάζοντας τους πιστωτές αντιμέτωπους με τους οφειλέτες» σχολιάζει ο Λεγκρέν στο βιβλίο του.

«Σε όλη την Ευρώπη 15 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 30 ετών δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν. Δημιουργείται μια χαμένη γενιά» προσθέτει.

Αν και ο Λεγκρέν παραδέχεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε κυρίως μια κρίση χρέους και όχι μια τραπεζική κρίση, επισημαίνει ότι η λύση που επέλεξε η Ευρώπη ήταν λανθασμένη.

By