Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κερδοσκόποι: Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα

Τράπεζες, ακίνητα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ οι μεγάλες ευκαιρίες

xrimatistiΤα hedge funds, που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για την επιδείνωση ακόμη και τη δημιουργία της ελληνικής κρίσης εξαιτίας της κερδοσκοπίας που είχαν επιδοθεί στις τιμές των κρατικών ομολόγων, πλέον αποτελούν τους πιο σημαντικούς παίκτες που ποντάρουν στην άνοδο της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα, του 1,4 εκατ. ανέργων, αποτελεί τη Γη της Επαγγελίας για τους κερδοσκόπους. «Παρατηρούμε εισροή ρευστότητας τελευταία, που καθοδηγείται από επενδυτικές τράπεζες, που στρέφουν hedge funds και επενδυτές αναδυόμενων αγορών, προς την Ελλάδα», αναφέρει ο Γιώργος Ζώης, επικεφαλής της χρηματιστηριακής Exotix.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Οι Paulson & Co, Baupost, Dromeus, York Capital, Eaglevale και Och-Ziff είναι μεταξύ αυτών που έχουν στοιχηματίσει στην Alpha Bank και την τράπεζα Πειραιώς και όλοι έχουν επωφεληθεί σημαντικά.

Για παράδειγμα, η αξία των μετοχών της Alpha Bank στην ανοικτή αγορά έχουν ανέβει κατά 32% από τον Ιούνιο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Ακόμη και μετά από αυτή την άνοδο η διαπραγμάτευση γίνεται στο 0,8 της λογιστικής της αξίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα hedge funds, που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση έλαβαν επίσης δωρεάν warrant, μετατρέψιμα σε 7,4 μετοχές της τράπεζας σε τιμές άσκησης υψηλότερες κατά 4%, 5% και 8% υψηλότερες από την τιμή έκδοσης, μετά από ένα, δύο και πέντε χρόνια αντίστοιχα από την έκδοσή τους.

Για αυτά τα funds, η επένδυσή τους σε μετοχές και warrants, της Alpha Bank μέχρι στιγμής έχει αυξηθεί κατά 290%.

Μια ξέφρενη συναλλαγή warrants, θα μπορούσε να οδηγήσει τα hedge funds, να κυριαρχήσουν στα μητρώα μετόχων των ελληνικών τραπεζών. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ένας hedge fund manager, αν όλα τα warrants, μετατρέπονταν σε μετοχές σήμερα, τότε τράπεζες όπως η Alpha και Πειραιώς, μπορεί να κατέληγαν κατά το ήμισυ στα χέρια των hedge funds.

Ωστόσο οι επενδυτές «μυρίζονται» ευκαιρίες και εκτός του τραπεζικού τομέα.  Επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η Ελλάκτωρ, έχουν πάει ιδιαίτερα καλά φέτος. Ο ΟΠΑΠ έχει ανέβει κατά 70%, ο ΟΤΕ κατά 63% και η Ελλάκτωρ κατά 48%.

«Οταν ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν ένα fund εστιασμένο στην Ελλάδα, ο κόσμος γελούσε μαζί μας και να διαφωνεί. Τώρα θέλουν να επενδύσουν μαζί μας» λέει ο Αχιλλέας Ρίσβας της Dromeus Capital, που σημείωσε άνοδο 40% το 2012 και φέτος μέχρι στιγμής είναι στο 93% όταν ο μέσος όρος απόδοσης για τα hedge funds ήταν 6,4% πέρυσι και φέτος 5,6%.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Ρίσβα, οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι άφθονες αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρίσκο. «Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση επί τέσσερα χρόνια» σημειώνει Paolo Batori από την Morgan Stanley. «Είναι θετικό που ξεφυτρώνουν πλέον «πράσινα βλαστάρια» αλλά η δύναμή τους εξαρτάται από το τί θα γίνει στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης των Financial Times, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι εγχώριοι και πολιτικοί. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ήταν o βασικός ανασταλτικός λόγος που απέτρεπε τα περισσότερα hedge funds να πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα. «Το φλερτ του κ. Σαμαρά με τα hegde funds, μπορεί να είναι ασυνήθιστο αλλά σίγουρα δεν είναι αδικαιολόγητο» καταλήγει το άρθρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By