Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την έκτακτη εισφορά των ναυτιλιακών εταιριών

Που κυρώνει την συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ναυτιλιακής Κοινότητας

h-ellhnikh-nautilia-sto-stoxastro-twn-bruxellwn

Τροπολογία που κυρώνει την συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ναυτιλιακής Κοινότητας ώστε η δεύτερη να παράσχει εθελοντική οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ το συνολικό ποσό που θα αποταμιευτεί ως δημόσιο έσοδο εκτιμάται στα 420 εκατ. ευρώ.

Το σχετικό συνυποσχετικό μεταξύ των δύο μερών είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2013, όμως κρίθηκε σκόπιμο να αποκτήσει ισχύ νόμου με ορισμένες τροποποιήσεις.

Ο υπολογισμός της «Οικειοθελούς Παροχής» γίνεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται κάθε εταιρία ως ακολούθως:

  • Για πλοία με ελληνική σημαία καταβάλλεται κατ έτος επί τετραετία (2014-2017) ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση.
  • Για πλοία με αλλοδαπή σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα καταβάλλονται κατ έτος επί τετραετία ποσό ίσο με το τελικό ποσό του φόρου που υπολογίστηκε και βεβαιώθηκε από την αρμόδια φορολογική αρχή για κάθε πλοίο κατά την προηγούμενη φορολογική χρήση χωρίς να αφαιρούνται οι τυχόν προβλεπόμενες μειώσεις ή εκπτώσεις.
  • Για τον υπολογισμό του ποσού της Οικειοθελούς Παροχής λαμβάνεται υπόψη το ποσό που καταβάλλεται από την εισφορά αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από το Συνυποσχετικό και την Πρόσθετη Πράξη δεν μεταβάλλεται το ύψος των αναμενόμενων εσόδων (420 εκατ. Ευρώ) και τα οποία περιλαμβάνονται στο ΜΠΔΣ υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβαλλόμενοι που αναφέρονται στο παράρτημα αποτελούν το σύνολο των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας και ότι θα υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για προσαύξηση της οικονομικής παροχής κατά το ποσό που υπολείπεται των 105 εκατ. κατ” έτος».

By