Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ιράκ: Πεσμεργκά ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψη της Σίντζαρ

Περίπου 150 βαριά οπλισμένοι Πεσμεργκά εισήλθαν στο Κομπάνι

BB00501E6FEFC9C388C4A6FFB67DFD3E

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ, ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλη Σίντζαρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος.

«Οι Πεσμεργκά ξεκίνησαν σήμερα μια επίθεση από διαφορετικές κατευθύνσεις για να απελευθερώσουν τη Σίντζαρ και σημειώνουν προόδους», ανέφερε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή με βαρέα όπλα, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Τον Αύγουστο το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Σίντζαρ, που βρίσκεται κοντά στα συριακά σύνορα, αναγκάζοντας τους κατοίκους που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη μειονότητα των Γεζίντι να την εγκαταλείψουν.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν δεκάδες Γεζίντι, που αρνήθηκαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ. Οι σουνίτες εξτρεμιστές θεωρούν τους Γιαζίντι, πιστούς μια θρησκείας με προϊσλαμικές ρίζες, άπιστους.

Η σημερινή επίθεση σημειώνεται μία ημέρα αφού περίπου 150 βαριά οπλισμένοι Πεσμεργκά εισήλθαν στο Κομπάνι για να πολεμήσουν στο πλευρό των Σύρων Κούρδων που την υπερασπίζονται από το ΙΚ.

By