Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η «χαμηλή» αισθητική του Τζήμερου για τις Καρυάτιδες

Χαρακτήρισε τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης «Χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης»

foto_11_amfipoliPPP

«Χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης» χαρακτήρισε τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ο Θάνος Τζήμερος, με σημερινή ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι εκστασιασμένοι ρεπόρτερ περιγράφουν τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ως υψηλής τεχνικής και μοναδικής αισθητικής ευρήματα. Εμένα πάλι μου φαίνονται χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης που έχουν τόση σχέση με την αισθητική της κλασικής εποχής όσο και οι βάρκες στα κορνιζάδικα με τον Βολανάκη. Σαν κάποιος να ήθελε σώνει και καλά να μιμηθεί κάτι που θαύμαζε αλλά δεν διέθετε ανάλογο γούστο ούτε και ανάλογους γλύπτες», ανέφερε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το σχόλιό του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, στα οποία και απάντησε με νέα εκτενή ανάρτησή του, όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι «το ύφος των κειμένων εδώ θα έχει τη χαλαρότητα (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) που έχει μια κουβέντα με την παρέα μας» και καταλήγει:

«Και για να κλείσω με το αρχικό θέμα: κάντε τον κόπο, διαδικτυακά τουλάχιστον, να συγκρίνετε τις πτυχώσεις του χιτώνα των αγαλμάτων της κλασικής περιόδου με αυτές των Καρυάτιδων της Αμφίπολης. Δεν ξέρω σε ποιο αισθητικό συμπέρασμα θα καταλήξετε, αλλά τουλάχιστον θα έχει ξεκινήσει μέσα σας να δουλεύει η σύγκριση, άρα να ξυπνάει και η κρίση. Εδώ, θα συνεχίσω να σχολιάζω ό,τι μου τραβάει την προσοχή, και σ’ όποιον αρέσει. Δεν είστε υποχρεωμένοι να διαβάζετε τις αναρτήσεις μου, υπάρχει και ένα κουμπάκι, unfollow λέγεται, που σας απαλλάσσει από αυτή την οδυνηρή εμπειρία».

tzimeros-kariatides

By