Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ουκρανική κρίση «εξάγεται» στη Μολβαδία

Ευρύτατες οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης

Trandsniester_2860938b

 

Στα βήματα της χερσονήσου της Κριμαίας, το «ανώτατο σοβιέτ» (Κοινοβούλιο) της αυτόνομης επαρχία της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία κατέθεσε επίσημο αίτημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη αναγνώριση της ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας της περιοχής -και ως φαίνεται ακολούθως την ένωσή της με τη Ρωσία. 

Εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, αίτημα αναγνώρισης κατατέθηκε και προς τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ «κοιτώντας» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της επαρχίας Εβγκένι Τσεβτσούκ λέει πως «η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία εάν επιθυμεί τη σταθερότητα».

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Βουλή της επαρχίας και κατατέθηκε στη Ρωσία «εκφράζει τις επιθυμίες των πολιτών της Υπερδνειστερίας» και βασίζεται σε δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 1992, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο το δικτυακό τόπο της τοπικής κυβέρνησης.

Το αίτημα υποβλήθηκε στη Δούμα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, τα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής, στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Υπερδνειστερίας Εβγκένι Τσεβτσούκ.

Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, επικαλούμενα το πρακτορεία Tiras της Υπερδνειστερίας, πως ζητείται η αναγνώριση και ακολούθως η ένωση με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο πάντως στην παρούσα φάση η ρωσική πλευρά κρατά «χαμηλά» τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και επίπεδο ειδησεογραφίας.

Το αίτημα της Βουλής της Υπερδνειστερίας «προκαλεί άμεσα» την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας και τις προσπάθειες διευθέτησης της εδαφικής διαμάχης, αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Η Μολδαβία, η μικρότερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης, μοιράζεται κοινά σύνορα με την Ουκρανία όπου η ένταση βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η χώρα αναμένεται να υπογράψει σύντομα Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ.

Η Υπερδνειστερία, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Κισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της. Στην περιοχή υπάρχουν 2.500 Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι φυλάσσουν αποθήκες με όπλα από την σοβιετική εποχή, παρά τη δέσμευσή της Ρωσίας το 1999 να τους αποσύρει.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετά την υποβολή του αιτήματος, ο Εβγκένι Τσεβτσούκ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία εάν επιθυμεί τη «σταθερότητα» στην περιοχή.

«Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία που δεν παρουσιάζει και δεν θα παρουσιάσει κανένα κίνδυνο για εκείνη. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί μια ζώνη σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε ο Τσεβτσούκ από την Τιράσπολη.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει νδεχόμενο να ζητήσει την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, όπως συνέβη με την Κριμαία, ο Τσεβτσούκ απάντησε ότι αυτή τη στιγμή μάχεται «για την αναγνώριση της Υπερδνειστερίας» και δεν θέλησε να αναφερθεί «σε υποθέσεις».

«Αυτό που θα γίνει στα επόμενα στάδια θα πρέπει να καθοριστεί από τους πολίτες της δημοκρατίας μας» ανέφερε.

By