Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ελιά για πρώτη φορά πάνω από τη χρυσή αυγή

Οι Ελληνες διεκδικούν καλύτερη διακυβέρνηση, αλλά δεν θέλουν… επανάσταση.

dimoskopisiΗ δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice, που κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύει σήμερα το «Παρασκήνιο», προσφέρει μια εξαιρετική υπηρεσία στην προσπάθεια ανάλυσης των δεκάδων ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των διαθέσεων ή των «πολιτικών καταβολών» των ψηφοφόρων που σήμερα δηλώνουν «αναποφάσιστοι».

Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, δεν είναι μεγάλη, εξακολουθεί να παραμένει στα όρια του « στατιστικού λάθους». Το 18% των ψηφοφόρων επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 16,9% τη  Νέα Δημοκρατία.

Η νεοσύστατη Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, που προσπαθεί να στεγάσει τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του 6,7% των ερωτηθέντων. Εντύπωση προκαλεί ότι το Ποτάμι, του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, προσελκύει το 7,5% των ερωτηθέντων και φαίνεται ότι είναι ικανό να «σηκώσει από τον καναπέ της αποχής» το 9,8% των ψηφοφόρων που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Η έρευνα αποτυπώνει μία τάση « χαλαρής ψήφου», όπως συμβαίνει συνήθως στις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια, ο «δημοψηφισματικός χαρακτήρας», που η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να προσδώσει στις κάλπες της 25ης Μαΐου, φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτός από το εκλογικό σώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 1,1% της ΝΔ σε ποσοστά, όμως, που θυμίζουν περισσότερο τις εκλογές του Μαΐου 2012, παρά τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου 2012.

Επόμενο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι η δυναμική των δύο μονομάχων. Το ποσοστό συσπείρωσης των οπαδών, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται λίγο πάνω από το όριο του 50%(ένας στους δύο ψηφοφόρους τους), ενώ η τάση ψήφου προς τα μικρότερα κόμματα που αναφέρονται ως «Λοιπά» είναι πολύ υψηλή (14%).

Αναποφάσιστο παραμένει το 8,1% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, στο ειδικό ερώτημα που τέθηκε, ειδικά γι’ αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων, ως προς το ποια κόμματα «θα μπορούσαν να ψηφίσουν», προκύπτει επίσης μία τάση πανσπερμίας προς διάφορα κόμματα, με σημαντική καταγραφή, όμως, υπέρ της Ελιάς (19,3%). Ακολουθούν η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ με 15,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 9,6% και φαίνεται να υστερεί στο κομμάτι αυτό των ψηφοφόρων έναντι της ΝΔ.

Οι ψήφοι που συγκεντρώνει το Ποτάμι προέρχονται από το 13,3% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ, το 9,8% όσων δεν είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο 2012 (αποχή), χωρίς να αγνοείται φυσικά το 7,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 5,3% των ψηφοφόρων ΝΔ που, επίσης, δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν το νέο κόμμα. Ηλικιακά, ο κύριος όγκος προέρχεται από την κατηγορία όσων είναι 35-44 ετών (12%), αλλά και από τις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών (8,9%).

Τέλος, στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με το ποια από τα νέα κόμματα που σχηματίζονται μπορούν να παίξουν ρόλο στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό κατά τη γνώμη των ψηφοφόρων, το Ποτάμι συγκεντρώνει τις περισσότερες απαντήσεις (31,2%), ακολουθούμενο από την Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη (19,1%), τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία (15%), ενώ η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό, των Β. Πολύδωρα, Χ. Ζώη και Ν. Νικολόπουλου, περιορίζεται στο 6,5%.

By