Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δανειακή σύμβαση 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση μετρό από την ΕΤΕπ

Το συνολικό που έχει εγκριθεί φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ

metro11

Σύμβαση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ με ευνοϊκότατους όρους για το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υπεγράφη σήμερα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Χρήστο Τσίτουρα και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Mihai Tanasescu.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών τονίζεται ότι το ποσό αυτό αποτελεί την πρώτη δόση του συνολικού ποσού που θα δοθεί και φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Το ποσό έχει εγκριθεί για το έργο της Επέκτασης προς Καλαμαριά του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκδήλωσης από την ΕΤΕπ, για την υπογραφή συμφωνιών σχετικά με τα μεγάλα έργα της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Προέδρου της ΕΤΕπ κ. Werner Hoyer και των Υπουργών Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, ο Πρόεδρος της ΑΜ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους επιτελείς της ΕΤΕπ, για το έργο και το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Ο κ.Τσίτουρας δήλωσε ότι για ακόμη μια φορά «η ΕΤΕπ αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στο έργο και τη τεχνογνωσία της ΑΜ, καθώς η υλοποίηση των έργων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη της ΕΤΕπ, της οποίας η συμβολή είναι καθοριστική από την έναρξη λειτουργίας της ΑΜ έως σήμερα, υποστηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς σημαντικά χρηματικά ποσά εκταμιεύονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της πατρίδας μας».

Η επέκταση του Μετρό έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ, με συνολικό προϋπολογισμό 518 εκ. €.

Περιλαμβάνει 5 νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Προβλέπονται επίσης οι υποδομές για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου Μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον σταθμό «Μίκρα», ενώ προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

By