Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δήλωση – ταρακούνημα από Άσμουσεν σε Στουρνάρα

Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσει το χρηματοδοτικό «κενό» – Διαψεύδει τον Γιάννη Στουρνάρα

AsmousenΗ Ελλάδα πρέπει από μόνη της να καλύψει χρηματοδοτικό κενό 5 με 6 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε ο κατά την άφιξη του στο Eurogroup o Γ. Άσμουσεν, ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα. «Θα συζητήσουμε για την Ελλάδα απόψε», πρόσθεσε.

Σχετικά με την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το πότε θα συνεχιστεί και να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επίσης, τόνισε ότι είναι είναι μέγιστης σημασίας  να κλείσει χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει τον επόμενο χρόνο».

Σύμφωνα με μέλος της ΕΚΤ, το Eurogroup θα έχει μια γρήγορη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του τρέχοντος προγράμματος. Δεν πρόκειται για κάποιο νέο πρόγραμμα, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους. Το χρηματοδοτικό κενό είναι περίπου στα πέντε με έξι δισ. ευρώ. Εξαρτάται από το μέγεθος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά πρέπει να βρούμε ένα τρόπο και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων, καθώς αυτό σημαίνει νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη.».

Σημειώνεται ότι στις 4 Οκτωβρίου ο Μάριο Ντράγκι είχε υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει roll over στο ελληνικό χρέος γιατί κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η εν λόγω δήλωση διαψεύσει ουσιαστικά τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σήμερα, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι « μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό και με την ανανέωση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Επίσης, όπως τονίζει ο υπουργός οι διαπραγματεύσεις για τo χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει να πάρει σαφή θέση, λέγοντας: «Μέχρι το Μάιο – Ιούνιο έχω πολλή δουλειά, μετά τα πάντα είναι ανοιχτά». Ξεκαθαρίζει ότι αισθάνεται άνετα στη θέση του, «δεν σκέφτηκα ποτέ να παραιτηθώ», λέει. Ο υπουργός αποκλείει το άνοιγμα του ασφαλιστικού, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το κούρεμα των καταθέσεων και την πιθανότητα η εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις.

Πλαστές οι δηλώσεις Ρεν για τα μέτρα

Την ίδια ώρα, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που επικαλούνται δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας ο εκπρόσωπός του, Σάιμον Ο ‘ Κόνορ. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, αναφέρει ότι «από τη στιγμή που ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας όσο βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, τα δημοσιεύματα του Τύπου για το θέμα αυτό φαίνεται ότι είναι εντελώς κατασκευασμένα». Πρόκειται για δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με τα οποία ο Επίτροπος Οικονομικών δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι τώρα που τα ελλείμματα έχουν μειωθεί, υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο επίτροπος πάντως προσερχόμενος τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό.

Σε εξέλιξη το Eurogroup

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα εξέλθει από το διεθνές δανειακό πρόγραμμά της πριν από τα τέλη του έτους, η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα κάνει κάτι τέτοιο. Επίσης αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By