Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμη ασθενής

 «Η οικονομική συγκυρία τείνει να βελτιωθεί, οι αβεβαιότητες παραμένουν»

vouli

Καμπανάκι στην κυβέρνηση χτυπά το γραφείο προϋπολογισμού της Bουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην 69 σελίδων έκθεση που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, επισημαίνεται πως αν και η οικονομική συγκυρία τείνει να βελτιωθεί, οι αβεβαιότητες παραμένουν.

«Η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμη ασθενής, παρά την ανάσχεση της ύφεσης», τονίζεται και υπογραμμίζεται οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν πολλούς από τους προσφεύγοντες είναι ικανές να ανοίξουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.

Οι συντάκτες της έκθεσης εντοπίζουν 5 εστίες κινδύνου και συγκεκριμένα:

  • Το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών.Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.
  • Οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία -τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις.
  • Οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν
  • Η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων. Στην Έκθεση δίνεται έμφαση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που ανατρέπουν τη μισθολογική πολιτική, στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στα σταθερά υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής
  • Το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.
By