Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γκάουκ: «Η Ρωσία τερμάτισε de facto τη συνεργασία της με την Ευρώπη»

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία

oukrania-simaia-ntonetsk

Η Ρωσία έχει «τερματίσει de facto τη συνεργασία της» με την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη «νέα ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης», στην Ουκρανία.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα αλλάξει πολιτική και θα επανέλθει στην επίδειξη «σεβασμού στα δικαιώματα των λαών», τόνισε ο Γκάουκ σε ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού χαρακτήρισε «θαύμα» την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Πολωνούς, παρά τα δεινά που υπέστησαν οι τελευταίοι από τους Ναζιστές, ο κ. Γκάουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του και την διάψευση των ελπίδων του για την εξέλιξη της Ρωσίας.

«Πιστεύαμε και θέλαμε να πιστεύουμε ότι και η Ρωσία, η χώρα του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι, θα μπορούσε να γίνει μέρος του ενιαίου συνόλου της Ευρώπης», ανέφερε. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ένοπλη σύρραξη στα σύνορα της Ευρώπης. Μια ένοπλη αναμέτρηση για την χάραξη νέων συνόρων και τη δημιουργία μιας νέα τάξης. Είναι γεγονός: η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο», συμπλήρωσε ο Γκάουκ.

«Μετά την πτώση του Τείχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και η ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών ανέπτυξαν ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και ενέταξαν τη χώρα αυτή στους κόλπους τους με διάφορους τρόπους. Αυτή η εταιρική σχέση διερρήχθη ντε φάκτο από τη Ρωσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ρωσία) στο μέλλον επίσης, αλλά αυτή η στροφή θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας αλλαγής της ρωσικής πολιτικής, της επανόδου της στον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών», κατέληξε ο Γκάουκ.

By