Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Προειδοποιήσεις για «διαφορετική διπλωματία» έναντι της Ρωσίας

Δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel

russia_10

Ένας ισχυρός σύμμαχος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ προειδοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» και το κόμμα του, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εναντίον της υιοθέτησης μιας πιο φιλικής στάσης έναντι της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

«Γνωρίζω τον κύριο (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάιερ ως έναν λογικό διπλωμάτη. Και επίσης χρειαζόμαστε τον διάλογο με τη Ρωσία», είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αλλά εάν ο κ. Σταϊνμάιερ επιδιώκει να ασκήσει μια δική του διπλωματία, παράλληλη με αυτή που ασκεί η καγκελάριος, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», προειδοποίησε ο Ζεεχόφερ, ο επικεφαλής του αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ημέρες αφότου ο Ματίας Πλάτσεκ, πρόεδρος του Γερμανορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην ηγετικό στέλεχος του SPD, πρότεινε η Δύση να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Είναι ο πρώτος Γερμανός αξιωματούχος που δήλωσε ότι η Δύση θα έπρεπε να αναγνωρίσει την προσάρτηση για να συμβάλει να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. Ο Σταϊνμάιερ απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ζεεχόφερ επισήμανε ότι υπάρχουν μέλη και στο δικό του κόμμα τα οποία τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο διαλλακτικής προσέγγισης έναντι της Μόσχας και ότι προσπαθεί να τα συγκρατήσει, για να προσθέσει πως αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο διότι οι Σοσιαλδημοκράτες στέλνουν διφορούμενα μηνύματα.

Οι δυτικές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν ενωμένες την κρίση και η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να μιλάει με μια φωνή, επέμεινε ο ίδιος, σημειώνοντας πως θα θέσει θέμα σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου των ηγετών των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού την ερχόμενη Τρίτη.

By