Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποσύρθηκε τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες

Με την ρύθμιση διαφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να ανοίξει συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

vouli-dispistia

Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ μέρος τροπολογίας του υπουργείου Ναυτιλίας που επέτρεπε στις ακτοπλοϊκές εταιρίες να αποσυρθούν από τις πολυετείς συμβάσεις εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών, νωρίτερα από το χρόνο λήξης,  χωρίς κανένα κόστος.

Με την ρύθμιση διαφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να ανοίξει συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να υπάρξει σοβαρός ανασχεδιασμός του συνόλου των συγκοινωνιών, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έκαναν λόγο για μεροληπτική υπέρ των εφοπλιστών και εναντίον των νησιωτών διάταξη.

«Η ρύθμιση είναι σκανδαλώδης, αφού το δημόσιο δεν θα εισπράξει το ποσό της εγγυητικής επιστολής και υπαναχωρεί από μια σύμβαση για την εξυπηρέτηση των Κυθήρων και Αντικυθήρων», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας ότι αφορά την αποδρομολόγηση του πλοίου Βιτσέντζος Κορνάρος από τη γραμμή Πειραιάς-  Κύθηρα- Αντικύθηρα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποσύροντας τη ρύθμιση υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως πρόκειται για χαριστική τροπολογία και επιφυλάχθηκε να φέρει νέα διάταξη αφού ακούσει τις απόψεις και προτάσεις των κομμάτων. «Εμείς αυτήν την πρόταση καταθέσαμε. Δεν έγινε δεκτή. Πιστεύω ότι είναι εθνικό το θέμα. Δεν είναι κομματικό, δεν είναι προσωπικό, είναι εθνικό το θέμα, να προσφέρουμε το ελάχιστο που μπορούμε σαν ελληνική πολιτεία στους νησιώτες μας και αυτό είναι μία σοβαρή και σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση που να προσφέρει ποιότητα συγκοινωνιών, ποιότητα υπηρεσιών», είπε.

Το πρώτο μέρος της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας να αναθέτει απευθείας σε πλοιοκτήτρια εταιρία –μέχρι την προκήρυξη διαγωνισμού- τη διενέργεια δρομολογίων έναντι μισθώματος σε περίπτωση που το συγκεκριμένο δρομολόγιο δεν εκτελείται, ψηφίστηκε από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ψηφίστηκε επίσης, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ με την προσθήκη σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση κατά την οποία εάν υπάρχει επιστροφή ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας κατά το οικείο έτος, το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται με το πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που η διαφορά είναι μέχρι 100 ευρώ, αυτή δεν θα αναζητείται από τη φορολογική δήλωση».

By