Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απολύσεις και νέο μισθολόγιο συζητούν Κυρ. Μητσοτάκης και τρόικα

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο

mitsotakis maximou

Ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος του έτους αναλύεται στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ο υπουργός θα παρουσιάσει τα βήματα που έχουν γίνει και αυτά που πρέπει να γίνουν και αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και έχουν ως στόχο την αναβάθμισή του.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ότι ο ρόλος του υπουργείου που ήταν συντονιστικός και εποπτικός, έχει ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες (νομοθετικές κλπ) και πως έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης.

Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν τρεις συν μία δεξαμενές.

Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου.

Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ” αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών & Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

H τρίτη δεξαμενή  αφορά τους 18.000 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.

Νέο μισθολόγιο

dhmosio

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και το θέμα του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να το εξορθολογίσει, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου, που πλέον έχει μπει στο δρόμο της εφαρμογής και που στοχεύει στην αναβάθμιση του δημοσίου την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, αφορά τα νέα, σύγχρονα και λειτουργικά οργανογράμματα σε 16 υπουργεία, με τη μείωση των δομών τους σε ποσοστό 40% και που αναμένεται να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και την προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών.

Ακόμη, θα παρουσιάσει το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με το οποίο θα τοποθετηθούν και οι πρώτοι γενικοί διευθυντές. Υπενθυμίζεται ότι καταργήθηκε η μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ), ενώ ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις. Επιπλέον, εντός του έτους θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση, το οποίο θα δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια και θα στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αναφερθεί στο Σχέδιο Δράσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του και σύντομα θα τεθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

By