Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων από τον Ντράγκι

Ήπια ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μέχρι το 2015 βλέπει η ΕΚΤ

Draghi_2538001b

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης με όποιο τρόπο μπορεί» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου, και αφού η τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο της σταθερό.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει με αγρό ρυθμό το 2014 και το 2015, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας πως οι κίνδυνοι συνεχίζουν να είναι καθοδικοί.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,4% το 2013, στο 1,1% το 2014 και στο 1,5% το 2015. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, η εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2014 είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη.

Ο ίδιος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα επιβεβαιώνει την «μελλοντική καθοδήγηση» και συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η νομισματική πολιτική θα μείνει επεκτατική.

Είναι πιο εύκολο για τις χώρες να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πληθωρισμό κοντά στο 2% παρά στο μηδέν, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι. Αυτός είναι ο λόγος που δράσαμε, τόνισε.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» σημείωσε ο κ.Ντράγκι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε μια σύντομη συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε πως η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη να εισάγει αρνητικά επιτόκια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By