Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κρατική επιχορήγηση θα δίνεται πλέον και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα

vouli

Αλλαγές στο νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών, όπως τη μείωση της τακτικής επιχορήγησης από 1,05% των τακτικών εσόδων στο 0,5% των καθαρών και η εκλογική από 0,022% των τακτικών εσόδων σε 0,08% των καθαρών, προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κρατική επιχορήγηση θα δίνεται πλέον και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα. Η επιχορήγηση δεν θα δίνεται στη βάση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά στη βάση των καθαρών εσόδων του απολογισμού του προηγούμενου έτους. Όλες οι οικονομικές συναλλαγές των κομμάτων θα γίνονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά μέσω ελληνικών και μόνο τραπεζών. «Όλα τα έσοδα του κάθε κόμματος ή συνασπισμού», όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου «διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα της επιλογής του. απαγορεύεται το άνοιγμα και η διατήρηση άλλων τραπεζικών λογαριασμών, εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Επίσης, τα ποσά δωρεάς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκπίπτουν εξολοκλήρου από τη φορολογία. Όριο τα 20.000 ευρώ ανά πρόσωπο, φυσικό η νομικό. Καταργούνται τα ανώνυμα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης και αυτά που επιτρέπονται θα πρέπει να είναι αριθμημένα και θεωρημένα από την Επιτροπή Ελέγχου. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπωνύμου και του ΑΦΜ ή του ΔΑΤ του αγοραστή- χρηματοδότη. Κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 1500 ευρώ διενεργείται υποχρεωτικά μόνον μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των κομμάτων.

Προβλέπεται ακόμη, η απαγόρευση χορήγησης δανείων με υποθήκευση μελλοντική κρατική επιχορήγηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους, αλλά και η χορήγηση εισιτήριων μετακίνησης ετεροδημοτών από το πολιτικά κόμματα προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο εξαγοράς ψήφων.

By