Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα βήμα πίσω η Τρόικα – Ποια τα σενάρια για το κούρεμα

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο Κόνορ.
Την ίδια ώρα, o υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.

Τα σενάρια
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.

 

[space size=»30″]

By