Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ψηφίστηκε οριακά το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

Προχωρά η πώληση του 66% του διαχειριστή, μετά από την έγκριση από τη Βουλή

dei

Με οριακή πλειοψηφία πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του 66%  των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης).

Η συζήτηση επί των άρθρων προβλέπεται να συνεχιστεί και την Πέμπτη.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ τάχθηκαν 151 βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά ψήφισαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΔΕΗ, στην πλατεία Συντάγματος, κατά της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς).

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Κοραή και έχουν αποκλείσει την άνοδο της οδού Βασ.Σοφίας, ενώ πριν από λίγο άνοιξε η λεωφόρος Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάληψη στο κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στον Άγιο Στέφανο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση εισαγωγών ενέργειας. Για όσο διάστημα διαρκεί η κατάληψη, η ζήτηση καλύπτεται αποκλειστικά από τις εγχώριες μονάδες, ΔΕΗ και ιδιωτών.

Ο ΑΔΜΗΕ ανήκει σήμερα κατά 100% στη ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πώληση του 66% του διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή και μεταφορά 34% στο Δημόσιο. Τα έσοδα της πώλησης στον ιδιώτη θα εισπράξει η ΔΕΗ. Ως προς το ποσοστό που θα περάσει στο κράτος, θα υπάρξει συμψηφισμός του τιμήματος με τα λιγνιτικά τέλη που καταβάλλει η ΔΕΗ στο κράτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By