Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υπερψηφίστηκε με απώλειες το πολυνομοσχέδιο – σκούπα

Επεισόδιο Ευ. Βενιζέλου – Γ. Παπανδρέου πριν από λίγο στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή

vouli600iii_290314

Η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας επικυρώθηκε, το «πράσινο φως» του Eurogroup για την επόμενη δόση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ωστόσο η κυβέρνηση δε βγήκε αλώβητη από τη δοκιμασία.

Με 152 «ναι» ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ένας.

Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι «απώλειες» και η διαγραφή Κακλαμάνη

Το «παρών» που ψήφισε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο άρθρο 1 οδήγησε τον Α. Σαμαρά στην απόφαση να τον διαγράψει, ενώ 0 πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπως εμμέσως είχε προειδοποιήσει,  καταψήφισε τελικά το άρθρο 2 για τις τράπεζες και η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Στο ίδιο άρθρο, «παρών» ψήφισε και  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Δεν τίθεται θέμα διαγραφής Παπανδρέου

Με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται σε λίγη ώρα,  θα αποδοκιμάζεται σε υψηλούς τόνους η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο – όπως τόνιζαν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου – δεν υπάρχει θέμα διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, όπως δεν υπάρχει θέμα διαγραφής και του Απ. Κακλαμάνη που ψήφισε «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου πριν από λίγο στη Βουλή, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, όταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε μέσα και ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο το λόγο για τη στάση του.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τους στενούς του συνεργάτες συζητήθηκε – όπως λένε – το ενδεχόμενο διαγραφής του Γ. Παπανδρέου, ωστόσο, ήταν κατηγορηματική η θέση του κ. Βενιζέλου περί μη διαγραφής του κ. Παπανδρέου.

Γάλα 7 ημερών

Εν τω μεταξύ, νωρίς το απόγευμα ανακοινώθηκε και η πολυπόθητη συμφωνία στην υπόθεση του γάλακτος, με τον Κωστή Χατζηδάκη να καταλήγει σε συμβιβασμό με τους «αντάρτες» βουλευτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης ορίζεται ότι η παστερίωση στη διάρκεια συντήρησης του γάλακτος θα είναι μέχρι 7 ημερών.

By