Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλο

samaras venizelos

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της νέας Συνόδου στις 6 Οκτωβρίου με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν επίσης ότι η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του, δηλαδή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

SamarasVenizelos_614920515

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης,  θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, καθώς τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για την Ολομέλεια, ενώ την Τρίτη θα εκλεγούν κοσμήτορες και οι γραμματείς.

Η διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις τρείς ημέρες ενώ τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία.

Παραταύτα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες, ο εως τώρα προγραμματισμός της Βουλής μπορεί να αλλάξει προκειμένου να κατατεθεί το αίτημα την Δευτέρα, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση εφόσον το επιθυμεί η κυβέρνηση και το εγκρίνει η πλειοψηφία του Σώματος.

Να σημειωθεί ότι κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ανέρχεται σε 154 βουλευτές (ΝΔ 126 και ΠΑΣΟΚ 28) το ενδιαφέρον ωστόσο θα επικεντρωθεί και στην στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Τι αναφέρει  το Άρθρο 84 (Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης) του Συντάγματος:

1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ” εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

By