Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Χρυσά κορίτσια και ελληνικό πόλο: ένα ακόμη μαγικό καλοκαίρι…

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Γιώργος Μορφέσης μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική μας ομάδα Νέων Γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Όστια στη Ρώμη, επιτυχία που ήρθε μετά τη μεγάλη νίκη επί της οικοδέσποινας Ιταλίας (7-6). Σε πελάγη ευτυχίας πλέαμε και όσοι παρακολουθήσαμε αυτή τη συνάντηση…

elladaneesgyn1Μα, δεν είναι ανάγκη να είσαι fan του… είδους, απλά και μόνο το άκουσμα «χρυσό μετάλλιο», σε προδιαθέτει να δεις, να αναζητήσεις και να διαβάσεις. Να σταθείς σ αυτό, μόλις… το βρεις.

Ναι, χρυσό μετάλλιο για τα κορίτσια του πόλο. Μένεις εκεί και… το απολαμβάνεις! Απολαμβάνεις έναν ακόμη ελληνικό θρίαμβο, σ αυτό το άθλημα (την υδατοσφαίριση) που εδώ και πολλά χρόνια μας τονώνει την υπερηφάνεια.
Το απόγευμα της Κυριακής, τα υπέροχα κορίτσια της ομάδας Νέων Γυναικών (η… πιτσιρικαρία ντε), μας ανέβασαν σκαλοπάτι. Εκεί, στο… εξοχικό κολυμβητήριο, στα προάστια της Ρώμης, είδαμε την ελληνική σημαία να υψώνεται στον ιστό, αλλά είδαμε –και τα ακούσαμε- και τα χαμόγελα των παιδιών μας –τι ωραίες στιγμές…

elladaneesgyn2Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, παρότι έχει συνηθίσει σε τέτοιες στιγμές στην καριέρα του, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ακόμα ιδιαίτερο χρυσό μετάλλιο για πολλούς λόγους. Και προσωπικούς, που δεν θέλει να αποκαλύψει, αλλά και για άλλους τους οποίους ανέλυσε στις δηλώσεις του, με κάποιο ξέσπασμα…
«Πολλά συγχαρητήρια σε αυτά τα κορίτσια, αλλά και σε όλα που πήραν μέρος στην προετοιμασία των ομάδων μας. Καθώς και σε όλους που δούλεψαν και δουλεύουν δίπλα μας. Πέρα από εμάς του δυο (Μορφέσης, Λέανδρος), ήρθαν φέτος κοντά μας και συνέβαλαν στην προσπάθεια οι Γιάνης Στεργιόπουλος, Άγγελος Γαρελίδης, υπάρχει πάντα ο Βαγγέλης Πάτρας, η φυσικοθεραπεύτριά μας Εύη Βούλγαρη, ο γιατρός μας Κυριάκος Νανούσης, η έφορος Βάσω Γαρελίδη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Ομοσπονδία και τον πρόεδρο Δημήτρη Διαθεσόπουλο που μας εμπιστεύεται από το 2009. Μεγάλη τιμή για μας που τον βγάζουμε ασπροπρόσωπο», είπε ο κόουτς στο αρχικό ντελίριο. Για να συνεχίσει:
«Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μετάλλιο ειδικά για μένα (το 12ο μου, αφού έχω 9 ως πρώτος προπονητής και 3 ως συνεργάτης), για λόγους που δεν είναι της στιγμής να αναφέρω. Όμως θα πρέπει να σας πω ότι η κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά. Πρωταγωνίστριες βέβαια είναι πάντα οι αθλήτριες»…

Ostia+Greece+European+Champion+u19-1Ο Μορφέσης, τόσο αδικημένος ακόμη και στην ψηφοφορία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), είχε να πει κι άλλα..

«Το ελληνικό πόλο κρατάει τον ελληνικό αθλητισμό στο προσκήνιο. Αυτή η ομάδα, αλλά και αυτή που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαδρίτης είναι αήττητες σε δυο διοργανώσεις (στα πέναλτι χάσαμε το μετάλλιο στη Μαδρίτη). Γίνεται σοβαρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο άθλημα. Όμως αυτή η τεράστια επιτυχία παίρνει μεγαλύτερη αξία εφέτος αν αναλογιστούμε τις συνθήκες (άθλιες ήταν) κάτω από τις οποίες προετοιμαστήκαμε. Τέθηκαν σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα και υγεία των αθλητριών…».

Και κατέληξε: «Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε με σεβασμό προς όλους, απομονώνοντας τους κακόβουλους ψιθυριστές και τους ανεπάγγελτους συνωμοσιολόγους… Το γυναικείο πόλο έχει καλή φουρνιά και έρχονται κι από πίσω κι άλλες καλύτερες. Δρέπουμε τους καρπούς και από την καλή δουλειά που γίνεται στα σωματεία, αλλά πάντα βάζουμε και τη δική μας πινελιά και τη δική μας προσωπικότητα και προσπάθεια. Ήταν ένα ακόμα καλοκαίρι μαγικό για όλους αυτούς που αγαπάνε την ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση».

morfesleandr1Ο συνεργάτης του Μορφέση Στέφανος Λέανδρος (τέσσερα χρόνια στην ομάδα) σχολίασε: «Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά. Ήταν άλλη μια χαρούμενη στιγμή για μας και δικαίωση των κόπων μας. Ήμασταν η καλύτερη ομάδα, το αποδείξαμε, ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις. Εμφανιστήκαμε διαβασμένοι. Απειληθήκαμε μόνο στο τέλος. Με αυτό το μετάλλιο δικαιώνεται και η ομάδα του Παγκόσμιου της Μαδρίτης, διότι τελείωσε αήττητη τη διοργάνωση, αλλά μας στέρησαν το μετάλλιο εκεί οι διαιτητές».

diatheso4 (1)Η προεδρική υπερηφάνεια

Περήφανος για τη νέα μεγάλη διάκριση της ελληνικής Υδατοσφαίρισης που έφεραν τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας Νέων Γυναικών, από την Όστια της Ρώμης, είναι ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος. Τονίζει ότι αυτή η ομάδα γράφει τη δική της ιστορία και επισημαίνει ότι ο ελληνικός αθλητισμός κρατάει ψηλά τη σημαία της Ελλάδας.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας:

«Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια, τους προπονητές τους, την έφορο, αλλά και όλους τους συντελεστές της επιτυχίας. Αυτή η ομάδα γράφει τις δικές της χρυσές σελίδες στη λαμπρή ιστορία της ελληνικής γυναικείας Υδατοσφαίρισης. Η συγκεκριμένη φουρνιά των κοριτσιών έχει πάρει τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια (στο Περθ Παγκόσμιο Νεανίδων, στην Κωνσταντινούπολη Ευρωπαϊκό Νεανίδων, στην Όστια της Ρώμης Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών). Σ” αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, ο ελληνικός αθλητισμός δείχνει ότι όχι απλώς υπάρχει, αλλά κρατάει ψηλά και τη σημαία αυτής της χώρας. Στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα που διαθέτει κύρος, αξιοπρέπεια, δυναμική, παρόν και μέλλον. Πρωταγωνιστεί και είναι το μόνο σημείο αναφοράς σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως. Αυτό να το αντιληφθούν όσοι κρατούν τις τύχες αυτής της χώρας στα χέρια τους…».

eleftheriadnik1Από τις πρωταγωνίστριες της τεράστιας επιτυχίας της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική Νέων Γυναικών στο Ευρωπαϊκό της Όστια είναι και η Νικόλ Ελευθεριάδου.
Η νεαρή πρωταθλήτρια Ευρώπης που, μετά το χρυσό της Κωνσταντινούπολης πέρυσι με την Εθνική Νεανίδων, κατακτά το δεύτερο προσωπικό της μετάλλιο με τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, μιλάει για κατάθεση ψυχής και αφιερώνει το τρόπαιο στους δικούς της ανθρώπους, σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας, αλλά και σε όσους αγαπούν το άθλημα.

Η Νικόλ δήλωσε: «Είναι μία τρομερή επιτυχία. Δώσαμε και την ψυχή μας γι” αυτό το χρυσό μετάλλιο, δουλέψαμε σκληρά. Είμαστε όλες πολύ ενθουσιασμένες. Πήραμε αυτό που θέλαμε διότι ήμασταν αποφασισμένες. Προσωπικά για μένα είναι το δεύτερό μου μετάλλιο, μετά από αυτό πέρυσι με τη Νεανίδων. Το αφιερώνω σε όλες τις συμπαίκτριές μου, στην οικογένειά μου, στους προπονητές μου και σ’ όλο τον κόσμο που είναι δίπλα μας και αγαπάει το άθλημα».
Ειδικότερα για τον τελικό κόντρα στην Ιταλία λέει: «Προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας γιατί ξέραμε ότι το κλίμα στο κολυμβητήριο θα είναι εναντίον μας. Παίξαμε την άμυνα που μας είπε ο προπονητής μας, ελέγξαμε τον ρυθμό και είχαμε πίστη σε αυτό που κάναμε. Σκοράραμε σε κρίσιμα σημεία και νομίζω δίκαια φτάσαμε στην κατάκτηση του τροπαίου».

elladaneesgyn3Ατομικές διακρίσεις
MVP της διοργάνωσης αναδείχθηκε η Ελευθερία Πλευρίτου. Καλύτερη τερματοφύλακας η Χρυσή Διαμαντοπούλου.

MORFESIS13Μορφέσης στην κορυφή της λίστας!

Ήταν και παραμένει πρώτος στη λίστα των ομοσπονδιακών τεχνικών με τα περισσότερα μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις. Με το χρυσό μάλιστα που κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών στην Όστια, ο Γιώργος Μορφέσης αγγίζει ζυγό νούμερο: τέσσερα χρυσά, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια, αρχής γενομένης από το Σαν Ντιέγκο το 2010, στον μικρό τελικό του Γουόρλντ Λιγκ, με αντίπαλο την Ρωσία (8-7 στα πέναλτι, 5-5 η κανονική διάρκεια). Χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών της Σαγκάης (2011) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων (Κ18) του Περθ (2012), στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων της Πόλης πέρυσι (2013) και φυσικά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων γυναικών (Κ19) της Όστια (2014). Ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών του Ζάγκρεμπ (2010) και το αντίστοιχο του Αϊντχόφεν (2012). Χάλκινα μετάλλια, εκτός από το Σαν Ντιέγκο το 2010, στο Γουόρλντ Λιγκ του 2012 (Τσανκτσού) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων γυναικών του Βόλου (2013).

Συμμέτοχος ακόμη σε τρία μετάλλια, ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη. Το 2005 στο Κίρισι και το Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών (χρυσό), το 2004 στην Αθήνα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο) και το 2007 στο Μόντρεαλ, στο Γουόρλντ Λιγκ (χάλκινο).

Όπως, συμμέτοχος στα 3 από τα 4 χρυσά μετάλλια είναι και ο συνεργάτης του Στέφανος Λέανδρος, που ήταν επίσης παρών στο χάλκινο του Βόλου. Μερίδιο και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός των Ανδρών Σάκης Κεχαγιάς, που ήταν συνεργάτης του Μορφέση σε Σαγκάη, Ζάγκρεμπ, Αϊντχόφεν, Σαν Ντιέγκο και Τσανκτσού.

Τα μετάλλια του Γιώργου Μορφέση:
ΧΡΥΣΑ
*2011 (Σαγκάη) Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Κίνα 9-8
*2012 (Περθ) Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ – Ουγγαρία 9-5
*2013 (Πόλη) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ – Ισπανία 8-5
*2014 (Όστια) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 7-6
ΑΣΗΜΕΝΙΑ
*2010 (Ζάγκρεμπ) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 6-11
*2012 (Αϊντχόφεν) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 10-13
ΧΑΛΚΙΝΑ
*2010 (Σαν Ντιέγκο) Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 8-7 (5-5)
*2012 (Τσανκτσού) Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Κίνα 8-7
*2013 (Βόλος) Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 7-6

bc09edb22c404c5eef00c0f5ba42333d_LΝα θυμηθούμε το ματς και πως κατέκτησαν για άλλη μια φορά την κορυφή της Ευρώπης τα χρυσά κορίτσια της ελληνικής ομάδας.

Λοιπόν, οι φοβερές και τρομερές κοπέλες της Εθνικής πέτυχαν περιφανή νίκη με 7-6 επί της Ιταλίας, μέσα στην έδρα της αντιπάλου, στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο προάστιο Όστια της Ρώμης, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκαν σε αυτοκράτειρες του αθλήματος.

Αυτή είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της γυναικείας ελληνικής υδατοσφαίρισης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δυο δεκαετίες.
Είναι το 2ο χρυσό σε Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών, το 7ο συνολικά χρυσό στις υποδομές και το 9ο συνολικά για όλες τις κατηγορίες κοριτσιών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Επίσης είναι το 21ο μετάλλιο ανεξαρτήτου χρώματος (9-6-6) στην ιστορία για τα κορίτσια και 39ο συνολικά σε άνδρες και γυναίκες στο πόλο.

Στον τελικό, η Ελλάδα ήταν καλύτερη σε έναν αγώνα μεταξύ των πιο σπουδαίων ομάδων της διοργάνωσης. Ήταν και πάλι εκπληκτική στην άμυνα, και με κορυφαία την Ιωάννα Χαραλαμπίδου (3 γκολ) κατάφερε να έχει τον έλεγχο του αγώνα μόλις προηγήθηκε με 1 και 2 γκολ και δεν απειλήθηκε παρά μόνο στο φινάλε.
Η Ελλάδα έκανε το 7-4 υπέρ της στο 3.28 πριν τη λήξη, με τη Στεφανία Χαραλαμπίδου, αλλά οι Ιταλίδες πλησίασαν στο 7-6 και είχαν επίθεση στο τέλος για να ισοφαρίσουν. Αυτή τη φορά, όμως, δεν τα κατάφεραν και το φινάλε ήταν θριαμβευτικό για μας.

Οκτάλεπτα: 2-2, 1-3, 1-1, 2-1
Σκόρερ Ελλάδας: Χαραλαμπίδου Ι. 3, Χυδηριώτη 2, Χαραλαμπίδου Στ. 1, Νιαρχάκου 1.
Η χρυσή ομάδα:
Χρυσή Διαμαντοπούλου, Στεφανία Τερεφού, Βάσω Πλευρίτου, Μαρία Σώρα, Ελευθερία Πλευρίτου, Μιχαέλα – Βασιλική Καλογεράκου, Βιργινία – Παναγιώτα Νιαρχάκου, Νικολέτα Ελευθεριάδου, Μαρία Ντάσιου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Στεφανία Χαραλαμπίδου, Ελένη Ξενάκη, Ιωάννα Χαραλαμπίδου.

Χάλκινο η Ισπανία

Το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση κατέκτησε η Ισπανία που νίκησε στον μικρό τελικό την Ουγγαρία με 7-6.

Όλοι οι τελικοί στις Εθνικές ομάδες των κοριτσιών:

*1994 (Πάπενταλ) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ – Ολλανδία 8-11
*1996 (Νετάνια) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ – Ολλανδία 5-6
*1997 (Πράγα) Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ – Αυστραλία 6-5
*2001 (Μάντσεστερ) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ-Τσεχία 8-6
*2002 (Λουλ) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ- Ουγγαρία 9-7
*2004 (Μπάρι) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ- Ολλανδία 4-7
*2004 (Αθήνα) Ολυμπιακοί Αγώνες, ΕΛΛΑΔΑ- Ιταλία 9-10 πέν. (7-7)
*2005 (Κίρισι) Γουόρλντ Λιγκ, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 13-10
*2010 (Ζάγκρεμπ) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 6-11
*2011 (Μαδρίτη) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ Ουγγαρία 11-4
*2011 (Σαγκάη) Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ- Κίνα 9-8
*2012 (Αϊντχόφεν) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών, ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 10-13
*2012 (Περθ) Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ- Ουγγαρία 9-5
*2013 (Κων/λη) Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, ΕΛΛΑΔΑ –Ισπανία 8-5.

Η αποστολή των χρυσών πρωταθλητριών Ευρώπης επιστρέφει στις 13.15 σήμερα, με πτήση της Alitalia από Ρώμη.

Β.Μελέκογλου

By