Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τουλάχιστον 1300 νεκροί από τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία

σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συνασπισμό

Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon
Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon

Περισσότεροι από 1.300 είναι οι νεκροί από τις επιθέσεις με χημικά αέρια που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κοντά στη Δαμασκό, υποστηρίζει ο αντιπολιτευόμενος Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν τον συριακό λαό. Η σφαγή αυτή δίνει τη «χαριστική βολή» στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία», δήλωσε ο Ζορζ  Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Οι συριακές αρχές διαψεύδουν τις καταγγελίες των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ότι ο στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις επιχειρήσεις αυτές.

Η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, ζήτησαν να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία.

Αντίθετα, η Ρωσία, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν «μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων».

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης «είχαν ήδη αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ τα μέσα ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής που «έχουν πάρει θέση» υπέρ της μίας πλευράς, είχαν ξεκινήσει μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης».

«Όλα αυτά μας οδηγούν στη σκέψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By