Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χαλάει ο καιρός από το μεσημέρι

Αναμένεται ραγδαία επιδείνωση σε όλη την επικράτεια

kataigida1

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλη την επικρατεία, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Παρασκευής και από το Ιόνιο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Παρασκευής και η κακοκαιρία, η οποία όπως προβλέπουν οι μετεωορολόγοι θα συνεχιστεί μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, θα επηρεάσει και την Αττική, η οποία πρόσφατα δοκιμάστηκε από τις πλημμύρες στα δυτικά κυρίως προάστια.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες ώρες θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες καθώς το σύστημα που επηρέασε την Ιταλία φαίνεται ότι θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Αντίθετα δεν αναμένεται μείωση της θερμοκρασίας ενώ θα παραμείνουν και οι νοτιάδες που θα φτάσουν τοπικά έως και τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα Παρασκευή έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές από τη νύχτα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί αρχικά 4 με 5 και βαθμιαία στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 και πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά και νοτιά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία 7 και πρόσκαιρα το απόγευμα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρες.τοπικα περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 ενισχυμένοι το απόγευμα στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Επείγουσα ανακοίνωση από την Εγνατία Οδό

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρεία «Εγνατία Οδός ΑΕ», με την οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη), κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η εταιρεία τονίζει πως οι οδηγοί που προτίθενται να μετακινηθούν τις προσεχείς ημέρες σε ολόκληρο το μήκος της Εγνατίας Οδού, καθώς και στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, μεταξύ των οποίων η αποφυγή της μετακίνησης υπό συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων, η διάθεση αντιολισθητικών αλυσίδων και η ενημέρωση για την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμών στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ.

Καλούνται ειδικά οι οδηγοί όλων των φορτηγών και ιδιαίτερα των μη φορτωμένων, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε συνθήκες ισχυρών ανέμων.

Για πληροφορίες, εφόσον κινούνται επί της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Συστάσεις και από το υπ. Δημοσίας Τάξης

Συστάσεις προς τους πολίτες της χώρας κάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη για την σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται τις επόμενες ώρες, ενώ παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

By