Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Χάσμα» μεταξύ Ελλάδας και τρόικας βλέπουν οι Βρυξέλλες

Χάσμα «μιλίων και δισεκατομμυρίων» για το δημοσιονομικό κενό βλέπουν αξιωματούχοι της ΕΕ

eurozone620_06113
Σε χειμερινές θερμοκρασίες βρίσκεται το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Αθήνας-τρόικας σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σχολιάζουν αρνητικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Καθημερινή, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε: «Μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε ότι αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup της Πέμπτης (14/11) και της επόμενης Παρασκευής (22/11), ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τελειώσει εγκαίρως ούτε και για το Eurogroup του Δεκεμβρίου.

«Μετά τις διακοπές του σκι»οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Με δεδομένο ότι «η πρόοδος είναι πολύ αργή» και τα σημάδια «κακά», η εκτίμηση που επικρατεί στην Ευρωζώνη είναι ότι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν, «μετά τις διακοπές του σκι», οποίες κατά παράδοση στην Ευρώπη γίνονται τον Φεβρουάριο. Οι ίδιες κοινοτικές πηγές δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι δεν έχουν κλείσει ακόμη τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του υπολοίπου, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από την δόση που είχε εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο, ενώ υποστήριξαν ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, το 2014, αν δεν κλείσει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς και άρα προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες της χώρας.

Στενεύουν τα περιθώρια

Σύμφωνα με πηγή του ΑΠΕ στις Βρυξέλλες, φέρεται να δήλωσε: «Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας», εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. Όπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το κόστος της αναβολής

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κόστος της αναβολής των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο ίδιος είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση. Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δε δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα.

«Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

Αντεπίθεση από Στουρνάρα

Με μια κατηγορηματική δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε στη δήλωση του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By