Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φιλιππίνες: Εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν

Προκλήθηκαν ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χλμ την ώρα, καθώς και τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους

tifonasA

Ένας από τους πλέον ισχυρούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ ο Χαϊγιάν πέρασε από τις Φιλιππίνες και άφησε πίσω της τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στην πληγείσα περιοχή της επαρχίας Λέιτε, ανέφερε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας. Από την σούπερ καταιγίδα περισσότερο χτυπήθηκαν παράκτιες πόλεις και η περιφερειακή πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε.

Ο τυφώνας κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% της περιοχής που ήταν στην πορεία του, σύμφωνα με τον περιφερειακό αστυνομικό διοικητή, Ελμέρ Σόρια. «Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη και άλλους αξιωματούχους. Ο κυβερνήτης είπε με βάση την εκτίμησή τους, 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε στο Reuters  ο Σόρια. « Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη» συμπλήρωσε.

Η εθνική κυβέρνηση και η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών δεν έχουν επιβεβαιώσει τις περιφερειακές πληροφορίες, οι οποίες αυξάνουν δραματικά την αρχική εκτίμηση για τουλάχιστον 1.000 θανάτους. Ο Χαϊγιάν που στο πέρασμα του συνοδευόταν από ριπές ανέμων με ταχύτητα περίπου 275 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε επίσης τεράστια κύματα 5 έως 6 μέτρα ύψους που απέβησαν καταστροφικά.

Η Τακλομπάν μια πόλη 220.000 ανθρώπων στην κεντρική επαρχία Λέιτε η οποία βρίσκεται περίπου 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλας «έφερε» το κύριο βάρος του περάσματος του τυφώνα, που άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς πλημμυρισμένα χωριά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή προς την ενδοχώρα, ισοπεδωμένα σπίτια καταστραμμένες υποδομές και βουνά από συντρίμμια. «Από ένα ελικόπτερο, μπορείτε να δείτε την έκταση της καταστροφής. Από την ακτή έως περίπου ένα χιλιόμετρο προς την ενδοχώρα, δεν υπάρχουν υποδομές. Ήταν σαν ένα τσουνάμι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάνουελ Ρόχας.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό που είδα. Είναι τρομακτικό» ανέφερε ο Ρόχας, προσθέτοντας ότι έστειλε περιπολίες για να σταματήσει τις εκτεταμένες λεηλασίες από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τροφή και νερό. Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι αγωνίζεται να ανακτήσουν τις χαμένες υποδομές τους και να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες. «Οι νεκροί είναι στους δρόμους, στα σπίτια, κάτω από τα συντρίμμια, είναι παντού», είπε ο Τζον Τέσκον Λιμ από την Τακλομπάν.

Ο τυφώνας που στο πέρασμα του από το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων ήταν κατηγορίας 5 κινείται σε μια νοητή ευθεία γραμμή από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά πριν πλήξει το βόρειο Βιετνάμ, τις αμέσως επόμενες ώρες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By