Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ: «Απογοητευτικές» οι δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό

«Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής»

ypex

«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό «στην παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι «επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία».

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».

Σημειώνει, επίσης, ότι ο κάθε παραλληλισμός των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τις «βαριές» ευθύνες της Τουρκίας για το Κυπριακό είναι «ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος».

«Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Καλεί, τέλος, την Άγκυρα αν «επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις» να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα.

By