Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τόνι Άμποτ: Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο κόλασης

Η περιοχή που συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος μοιάζει περισσότερο με κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού παρά με εγκληματολογική έρευνα, τόνισε ο Αυστραλός πρωθυπουργός

toni abott-australia

Τη βαθιά του ανησυχία για το ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος, εξέφρασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ και δήλωσε ότι η περιοχή μοιάζει περισσότερο με «κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού» παρά με πεδίο εγκληματολογικής έρευνας.

Ο Άμποτ μιλώντας σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε ότι συνομίλησε «τη νύχτα» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά για την καταστροφή αυτή, ενώ εντείνεται η φρίκη για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται σε ό,τι απέμεινε από τις σορούς των θυμάτων.

«Είπε αυτά που ήθελα να ακούσω, φάνηκε συνεργάσιμος και τώρα πρέπει να υποστηρίξει τα λόγια του με πράξεις, θέλουμε να είναι τόσο σωστός, όσο ο λόγος του», δήλωσε ο Άμποτ στο ραδιοφωνικό σταθμό 2GB, αρνούμενος να αναφερθεί λεπτομερώς στη συνομιλία του με τον Πούτιν.

«Δεδομένης της σχεδόν βέβαιης ενοχής των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών στην κατάρριψη του αεροσκάφους και έχοντας αυτούς τους ανθρώπους να ελέγχουν την περιοχή της συντριβής, είναι λίγο σαν να αφήνουμε εγκληματίες στον τόπο του εγκλήματος»,  δήλωσε ο Άμποτ αργότερα στους δημοσιογράφους.

«Έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα μακρύ δρόμο κόλασης προτού οποιοσδήποτε πει ότι είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο αντιμετώπισης της περιοχής. Μοιάζει περισσότερο με κήπο στον οποίο γίνονται εργασίες καθαρισμού παρά με εγκληματολογική έρευνα. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο Άμποτ, ο οποίος είναι ο ηγέτης που έχει εκφραστεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για το ρόλο της Ρωσίας στην καταστροφή, δήλωσε ότι συνομίλησε με πολλούς δυτικούς ηγέτες τις τελευταίες δύο ημέρες και διαπίστωσε «μια πιο αποφασιστική και πιο αυστηρή διάθεση» τώρα.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει μια λύση θα μπορούσε να εκληφθεί «πάρα πολύ άσχημα» από την Αυστραλία.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός που αναμένεται να φιλοξενήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο και δέχεται πολλές εκκλήσεις για να αποκλείσει τη συμμετοχή του Ρώσου ηγέτη στη σύνοδο.

«Πολύ νερό θα τρέξει ακόμη στο αυλάκι από τώρα μέχρι το Νοέμβριο και απλώς πιστεύω ότι δεν βοηθά να αρχίσουμε να πιθανολογούμε για το τι μπορεί να συμβεί σε τέσσερις μήνες από τώρα», δήλωσε.

By