Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΤΧΣ: 427 εκατ. ευρώ στην Alpha Βank για τις τρεις συνεταιριστικές

Στα 427 εκατ. ευρώ ανήλθε το funding gap των τραπεζών (Δ. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) η άδεια των οποίων ανακλήθηκε από την ΤτΕ

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Στα 427 εκατ. ευρώ ανήλθε το funding gap των τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Δ. Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας)  η άδεια των οποίων ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και η μεταβίβασή τους στην Alpha Bank.

Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού που μεταβιβάζονται στην Alpha Bank αποτιμώνται σύμφωνα με την προσωρινή αποτίμηση σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα μεταβιβάζονται από πλευράς παθητικού καταθέσεις 433 εκατ. ευρώ.

Το funding gap ύψους 426.943.944 ευρώ καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  το οποίο θα πρέπει να το καταβάλει στην Alpha με τις όποιες προσαρμογές επέλθουν μετά και την οριστική αποτίμηση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε για άλλη μια φορά την κάλυψη και των μη εγγυημένων καταθέσεων οι οποίες ανέρχονται αθροιστικά στις τρεις τράπεζες σε 176,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην κλονισθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η απώλεια του μη καλυπτόμενου κατά τον3746/2009 μέρους των καταθέσεων πελατείας, πρέπει για αυτούς τους λόγους να αποφευχθεί», αναφέρουν με έμφαση οι αποφάσεις της Επιτροπής.

Alpha  Bank 

Με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης και της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων η Alpha Bank αναδείχθηκε πλειοδότης στην άτυπη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση των υγιών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών συνεταιριστικών τραπεζών.

Η τράπεζα πρόσφερε ως τίμημα το 2,1% των καταθέσεων των τριών συνεταιριστικών τραπεζών, δηλαδή τίμημα αθροιστικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, το οποίο μοιράζεται, όπως φαίνεται στον πίνακα, στα τρία υπό εκκαθάριση πλέον πιστωτικά ιδρύματα Δ. Μακεδονίας, Εύβοιας και Δωδεκανήσου.

Η Alpha λαμβάνει καταθέσεις ύψους 433 εκατ. ευρώ καθώς και υγιή στοιχεία ενεργητικού 6 εκατ. ευρώ ενώ το ΤΧΣ θα της καταβάλει το funding gap των 427 εκατ. ευρώ. Τέλος, να σημειωθεί ότι στην άτυπη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχε και η Eurobank.

Διαβάστε επίσης:  Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η συνεταιριστική τράπεζα Δωδεκανήσου

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By