Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στην πρώτη θέση η Ελλάδα στην παραγωγή ψαριών

H συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους

diasA

Την πρώτη θέση εξακολουθεί να κατέχει και φέτος η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού – όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και δύο δεκαετίες – και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη παραγωγική χώρα, την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκυρης Νορβηγικής εταιρείας Kontali Analyse, το 2013 η συνολική παραγωγή της Ελλάδας ανέρχεται στους 123.000 τόνους, ενώ η παραγωγή της Τουρκίας στους 94.000 τόνους.

Το γεγονός αυτό ανατρέπει το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times που εμφάνιζε την Ελλάδα να υποχωρεί κατά 7% δηλαδή στους 94.000 τόνους και την παραγωγή της Τουρκίας να αυξάνει κατά 12% και να ανέρχεται στους 108.000 τόνους.

Η τσιπούρα και το λαβράκι είναι το ελληνικό προϊόν διατροφής με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, καθώς η αξία των εξαγωγών το 2012 ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρύ. Κάθε εβδομάδα εξάγονται περίπου 2000 τόνοι φρέσκια ελληνική τσιπούρα και λαβράκι οδικώς και αεροπορικώς σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης λόγω της εξωστρέφειας που τον χαρακτηρίζει όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην πρόσφατη έρευνα της McKinsey.

Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτο απειλώντας την βιωσιμότητα του μετά από 30 χρόνια πρωτιάς. Μια πρωτιά που κατακτήθηκε χωρίς τις εγγυήσεις του κράτους όπως έγινε με άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, απειλείται να χαθεί επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, «η Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα και να υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα που θα δώσουν λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις θαλασσοκαλλιέργειας να συνεχίσουν σταθερά να προσφέρουν φρέσκα ελληνικά ψάρια υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στους καταναλωτές 30 και πλέον χωρών»

πηγή: fmvoice

(Visited 1 times, 1 visits today)
By