Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: Η λιτότητα έχει δημιουργήσει πολιτικά τερατουργήματα στην Ευρώπη

Θα είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τους σοσιαλιστές στην Ευρώπη  υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες

tsipras

Φιλοευρωπαϊκή δύναμη χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ  με συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. « Είμαστε μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και όχι να την διαλύσουμε»σημειώνει χαρακτηριστικά διαχωρίζοντας παράλληλα τη θέση του από τα λοιπά κόμματα διαμαρτυρίας που κατίσχυσαν στις ευρωεκλογές. «Η λιτότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολιτικών τερατουργημάτων», επισημαίνει ο κ Τσίπρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας και στο Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

«Ο  ηγέτης του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, και η Γαλλίδα εθνικίστρια Maρί Λε Πεν θέλουν να περιορίσουν τις ευρωπαϊκές εξουσίες και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Βρετανών και Γάλλων ενώ ο  ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.. Είμαστε μια όαση στην έρημο» τονίζει με έμφαση.

Ως προ τις συμμαχίες που προτίθεται να συνάψει εντός ευρωβουλής ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζει ότι το κόμμα του θα συμμαχήσει  με το ισπανικό κίνημα Podemos , το οποίο έχει κερδίσει πέντε έδρες χωρίς να αποκλείει παράλληλα συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν οι τελευταίοι αποφασίσουν να επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες, όπως με νόημα δηλώνει : «Θα είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν στις πολιτικές τους ρίζες, και θα σταματήσουν να δέχονται την λιτότητα ως την μόνη επιλογή. Όχι εάν παραμείνουν υπό την ηγεμονία της Angela Merkel».

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης καθώς  «δεν έχει την εντολή να συνάψει συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα για χρόνια και δεκαετίες χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής και χωρίς να συμβουλευτεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα». Επομένως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη εκλογών διότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο  κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται  εκτός «συγχρονισμού» με το εκλογικό σώμα. «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα», τονίζει.

Προσθέτει επίσης ότι απαιτείται η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στον διορισμό  του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Κύπρου . Όπως τονίζει: «Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευτεί, θα το θεωρήσουμε ως μια προσπάθεια από την πλευρά της να δημιουργήσει τετελεσμένο σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήθελα να σας θυμίσω τι έγινε στην Κύπρο».

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, μετά από μια μακρά διαμάχη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τέλος ως προς τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ο κ Τσίπρας τονίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να πιέσει  ώστε να επιτευχθεί διαγραφή μέρους του από τους  πιστωτές.: «Θέλουμε να βρούμε μία λύση, μία που να είναι οριστική, και να δίνει στην ελληνική οικονομία χώρο να αναπτυχθεί, προκειμένου να είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος αυτού του χρέους»καταλήγει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

By