Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ιδρύεται «ιερό» ΤΑΙΠΕΔ

Με ποσοστό 50% θα μετέχει το  Ελληνικό Δημόσιο και 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

ieronimosAΣτην εκκλησιαστική περιουσία μπαίνει «συνέταιρος» το δημόσιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η τροπολογία που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ), η οποία θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια και θα διέπεται από το νομικό καθεστώς για τις Α.Ε.

Σκοπός της εταιρίας θα είναι η αξιοποίηση και η διαχείριση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα περιέλευσης στην ΕΑΕΑΠ των δικαιωμάτων διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση και άλλα νομικά πρόσωπα (μητροπόλεις, μονές, Αποστολική Διακονία κ.α.).

Τα έσοδα της ΕΑΕΑΠ θα αποδίδονται στο Δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα διάθεσης των συγκεκριμένων εσόδων της Αρχιεπισκοπής στην ΕΑΕΑΠ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας θα είναι 300.000 ευρώ, καθώς θα μετέχει κατά 50% το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πενταετής (με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης), τα μέλη του θα είναι 5. Ένα μέλος θα υποδεικνύεται από τον Υπουργό Οικονομικών, ένα από τον Υπουργό Παιδείας και τρία από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στην ΕΑΕΑΠ με σύναψη σχετικής σύμβασης ανάμεσα στην ΕΑΕΑΠ και τον κατά περίπτωση κύριο του ακινήτου, χωρίς αντάλλαγμα και ατελώς, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους ή άλλου βάρους για χρονική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβεί τα 99 έτη. Επίσης απαλλάσσονται από φόρο, τέλος ή άλλη επιβάρυνση τα έσοδα που αποδίδονται στα πρόσωπα που παραχώρησαν τα δικαιώματα που είχαν επί των ακινήτων.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By