Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τρικλοποδιά (;) Προβόπουλου στο ΥΠΟΙΚ

Ποιος θα βγει σωστός όταν θα έρθει η ώρα για το… «λογαριασμό»;

Του Αντώνη Τάντουλου

stournaras-provopoulos

Το υπουργείο Οικονομικών που θεωρεί πως το 2014 θα καταγράφει έστω και μικρή ανάπτυξη και σίγουρα όχι ύφεση ή η Black Rock που υποβάλει τις ελληνικές τράπεζες σε τεστ αντοχής (stress test) υπό την παραδοχή πως η χώρα θα είναι σε ύφεση για τα δυο επόμενα έτη, με την ανάπτυξη να φαίνεται από το 2016 και μετά.

Το ερώτημα κυκλοφορεί από το πρωί της Τετάρτης στους οικονομικούς κύκλους της Αθήνας και με την επισήμανση πως κατά την προηγούμενη διαδικασία των stress test το 2011, πάλι από την Black Rock, αποδείχτηκε τελικά πως η αυστηρότητα που υποτίθεται πως επέδειξε τότε ο οίκος αξιολόγησης ήταν μάλλον επιεικής, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σήμερα χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια πάρα την ανακεφαλαιοποίηση.

Ενώ είναι μάλλον περιττό να αναλύσουμε το γιατί η αγορά υιοθετεί την άποψη των Αμερικάνων τεχνοκρατών από τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, οι οποίες παρεμπιπτόντως ήδη έχουν δεχτεί ενστάσεις από την τρόικα (βλέπε «κούρεμα» των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα).

Από κει και πέρα όμως, από την εξέλιξη δημιουργείται ένα ακόμη ζήτημα που εγείρει άλλου είδους προβληματισμούς και που έχει να κάνει με το γιατί το θέμα των διαφορετικών απόψεων το ανοίγει ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Γ. Προβόπουλος δια συνέντευξής του στο Reuters. Και σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Διότι μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να ξεκαθαρίζει πως το δικό της σενάριο συμφωνεί με αυτό του ΥΠΟΙΚ για μικρή ανάπτυξη το 2014, όμως από την στιγμή που ο επικεφαλής σπεύδει να αναφερθεί στην εκτίμηση της Black Rock, είναι επόμενο να δημιουργούνται συνθήκες σπέκουλας.

Επιπροσθέτως ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως τα εναπομείναντα κεφάλαια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που υπολογίζονται στα 8 δισ. ευρώ, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Πιθανότητα που επίσης έχει αναφερθεί από το οικονομικό επιτελείο και πως πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Με άλλα λόγια ο κεντρικός τραπεζίτης συμφωνεί με τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης άλλα για κάποιο λόγο είναι κατηγορηματικός στο να κρατήσει στον έλεγχο του το «μαξιλάρι» κεφαλαίων που διαθέτει το ΤΧΣ.

Όμως η λογική σκέψη είναι ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρειαστούν μόνο στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απαισιόδοξο σενάριο της Black Rock, μια και ο λόγος για τον οποίο γίνεται ο έλεγχος είναι να θωρακιστούν επιπλέον οι τράπεζες έναντι των νέων επισφαλειών που θα αντιμετωπίσουν.

Όσων αφορά τέλος τα κουτσομπολιά, αναφέρουν πως το νέο αυτό περιστατικό «καλυμμένης αποστασιοποίησης» της ΤτΕ από το Υπουργείο Οικονομικών εντάσσεται στην έτσι κι αλλιώς ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στους δυο κορυφαίους οικονομικούς βραχίονες της Ελλάδας.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By