Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το 2017 ανοίγει το «νέο» Ελληνικό

Θα δοθεί το πρώτο κομμάτι του χώρου, όπου στο τέλος των εργασιών το 74,5% θα καλύπτει από χώρους πρασίνου

elliniko800x567_280214

Το 2017 αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το πρώτο τμήμα του Ελληνικού, δεδομένου ότι μέσα στο 2015 θα επιδιωχθεί να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες.

Την ίδια χρονιά το Δημόσιο θα εισπράξει και την προκαταβολή ύψους 300 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία των Lamda Development – Al Mabaar – Fosun (επί συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ).

Τα παραπάνω ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη διάρκεια αναλυτικής συνέντευξης για όλες τις πτυχές του έργου, όπως για το τίμημα που καταβλήθηκε, τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο και τα επόμενα στάδια ανάπτυξης του έργου.

Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι να προχωρήσουν με βάση το πρόγραμμα οι περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται, όπως να εγκριθεί η σύμβαση πώλησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να υπογραφεί η σύμβαση (με την καταβολή και της εγγυητικής των 30 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες επενδυτές), να εγκριθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, και φυσικά να υπάρξει θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το masterplan του επενδυτή.

Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν από έναν χρόνο στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι και δύο χρόνια.

Σχετικά με τον τρόπο καταβολής του τιμήματος, η πρώτη δόση, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί πιθανότατα το 2015, και από εκεί και πέρα η δεύτερη μεγάλη δόση (δηλαδή 220 εκατ. ευρώ) θα καταβληθεί από τους επενδυτές μεταξύ του 6ου και 7ου χρόνου.

Αναφορικά με την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή, της American Appraisal, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι αντιστοιχεί σε 560 εκατ. ευρώ

Η πρώτη προσφορά των ιδιωτών έφθανε – σε παρούσες πάντα αξίες – τα 442 εκατ. ευρώ, ενώ η βελτιωμένη προσφορά (σε παρούσες αξίες) ανάλογα με το ποσοστό προεξόφλησης του τιμήματος κυμάνθηκε από 577 έως και 704 εκατ. ευρώ.

elliniko793_090314

Πως θα αναπτυχθεί η περιοχή

Κατά 74,3% η έκταση θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο και κοινόχρηστους χώρους, ενώ κατά 25,7% θα διατεθεί για ανάπτυξη, όπως οικίες, εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, κ.ά.

Η συνολική δόμηση θα διαμορφωθεί στα 2.600.000 τ.μ. έναντι των 3 εκατ. τ.μ. που είναι η επιτρεπόμενη δόμηση, ενώ η συνολική κάλυψη αντιστοιχεί σε 700 στρέμματα από τα 6.200 στρέμματα της έκτασης.

Η ελληνοκινεζοαραβική κοινοπραξία δεσμεύεται για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (4,8 δισ. ευρώ + ΦΠΑ) κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της σύμβασης, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου, δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, για την έκδοση αδειών, την κύρωση της σύμβασης από το Ελληνικό Δημόσιο, τη διευκόλυνση των επενδυτών μέσω του Γραφείου Ελληνικού (το οποίο έχει συσταθεί), τη δυνατότητα στον επενδυτή να λειτουργήσει καζίνο (το οποίο θα παραχωρηθεί μέσω ξεχωριστού διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών).

By