Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το «ξεβόλεμα» στις λαϊκές αγορές

Αντιπαράθεση Χατζηδάκη με παραγωγούς και πωλητές για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών

laiki
Διαρθρωτική αλλαγή που ξεβολεύει κάποιους και γι΄αυτό αντιδρούν, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που αλλάζει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι κινείται στην κατεύθυνση της κοινής λογικής και παύει τη διαιώνιση της φαυλότητα και των κακών πρακτικών του παρελθόντος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης που νωρίτερα δέχθηκε σφοδρή κριτική από παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, απάντησε πως «υπάρχουν και αυτοί που ξεβολεύονται, όποτε γίνεται μια διαρθρωτική αλλαγή». Διερωτήθηκε μάλιστα, αν θα πρέπει να ακούγονται μόνο οι θιγόμενοι ή το σύνολο της κοινωνίας και οι καταναλωτές, καθώς «αν ακούμε μόνο τη μία πλευρά θα κερδίζει η μία μικρή ομάδα και η κοινωνία θα χάνει τον πόλεμο, εμείς κοιτάζουμε την ευρύτερη εικόνα, την κοινωνία στο σύνολό της, το γενικότερο συμφέρον».

akribeia plithorismos
© FOSPHOTOS

Απόδοση θέσεων με κλήρωση

Βασική ένταση των εκπροσώπων των παραγωγών και πωλητών είναι η αλλαγή στον τρόπο απόδοσης θέσεων, οι οποίες στο εξής θα γίνονται με κλήρωση, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναφέρει ότι το ισχύον καθεστώς ευνοούσε τα βολέματα. «Σίγουρα γίνονται αυτό που λέμε όλοι ρουσφέτια και εμείς λέμε αντί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία να πάμε σε ένα ξεκάθαρο καθεστώς, πόσο πια μεγάλο ξεβόλεμα είναι για τον ίδιο τον έμπορο ή τον παραγωγό και τον καταναλωτή να προχωρήσει 10 μέτρα περισσότερο ή λιγότερο; Ίσως είναι το ξεβόλεμα; Ο φόβος του καινούριου;», διερωτήθηκε.

Σε ότι αφορά τον χωροταξικό διαχωρισμό παραγωγών – εμπόρων, που επίσης, προκαλεί αντιδράσεις σημείωσε πως με το νέο καθεστώς θα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια, καθώς ο καταναλωτής θα ξεχωρίζει ευκολότερα ποιος είναι ο παραγωγός και ποιος ο έμπορος. Για την αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις παραβάσεων, είπε ότι αντιμετωπίζουν καταχρήσεις σε βάρος εργαζομένων.

By