Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Κίεβο ξεκινά επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» την Τετάρτη

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, τονίζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

sjcukraine154e

Η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας είναι έτοιμη να αρπάξει εκ νέου φωτιά, καθώς μετά από τις αναφορές της κυβέρνησης του Κιέβου για πυρά που δέχθηκε αεροσκάφος στην πόλη του Σλαβιάνσκ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης, ώρας Ελλάδας, πως «οι επιχειρήσεις καθαρισμού των δημόσιων κτηρίων που έχουν καταληφθεί από ένοπλες ομάδες θα συνεχιστούν την Τετάρτη».

Ακόμα, τα ουκρανικά media κάνουν λόγο για τον εντοπισμό της σορού ενός πολιτικού της περιοχής, η οποία φέρει σημάδια βασανιστηρίων.

«Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν με την πλήρη στήριξη και ανέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο μεταβατικός πρόεδρος, Ολιξάντερ Τουρτσίνοφ. «Καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να συνεχίσουν και να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, με στόχο την προστασία των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία από τους τρομοκράτες»»πρόσθεσε.

Αν το Κίεβο προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση και επαναφέρει στο προσκήνιο την ανοιχτή στρατιωτική παρέμβαση στις ανατολικές περιοχές της χώρας, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η συμφωνία της Γενεύης που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα  μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ουκρανίας και Ρωσίας θα έχει επίσημα αποτύχει, μια άποψη που εκφράζουν από τις πρώτες ώρες της υπογραφής της αρκετοί αναλυτές.

Θυμίζουμε ότι ο φιλορώσοι ένοπλοι στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είχαν δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως δε δεσμεύονται από τη συμφωνία της Γενεύης και ότι για να αφήσουν τα όπλα τους θα πρέπει να πράξει το ίδιο και η «πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, που αποτελείται από εγκληματίες».

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη ενώ σε ενδεχόμενο νέων ενόπλων συγκρούσεων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν τόσο οι χώρες της Δύσης όσο και η ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά την Τρίτη το site της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποστολή στρατευμάτων στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.

 

By