Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς»

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ

e-cigaretteΗ χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην στεφανιαία κυκλοφορία και στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Άμστερνταμ.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης ο δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, στην παρουσίασή του υπογράμμισε: « Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στεφανιαία κυκλοφορία». «Γνωρίζουμε», συνέχισε, «ότι το κάπνισμα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, μειώνοντας την ικανότητα των στεφανιαίων αρτηριών για την παροχή αίματος προς την καρδιά, και ο σκοπός μας ήταν να ελέγξουμε αν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει παρόμοια αποτελέσματα».

Στη μελέτη, εξετάστηκε η στεφανιαία μικροκυκλοφορία μετά τη χρήση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου σε 60 εθελοντές, 30 από τους οποίους ήταν καπνιστές και 30 ατμιστές. Μετά το κάπνισμα 2 τσιγάρων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια μείωση 16% στην μέγιστη στεφανιαία ροή του αίματος και μια αύξηση 19% της αντίστασης της ροής του αίματος.

Ωστόσο, μετά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά τόσο στη στεφανιαία ροή του αίματος όσο και στην αντίσταση της ροής του αίματος σε σύγκριση με τη βασική μέτρηση.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τον καπνό, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν επηρεάζει την οξυγόνωση της καρδιάς», δήλωσε για τα ευρήματα ο δρ. Φαρσαλινός.

Ο γνωστός επιστήμων, συνεχίζοντας, τόνισε πως πρέπει να είναι τελείως ξεκάθαρο, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ένα προϊόν που προτείνεται ως μια νέα συνήθεια για όλους, αλλά συνιστάται η χρήση του μόνο και αποκλειστικά στους καπνιστές ως εναλλακτική λύση για να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα.

«Βέβαια», υπογράμμισε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διευκρινήσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης, αλλά τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού».

Στο μεταξύ μια άλλη μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας έγινα γνωστά χθες δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα επιθέματα νικοτίνης στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By