Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για 18 εργάτες παγιδευμένους σε ανθρακωρυχείο

«Kάθε λεπτό που περνάει οι ελπίδες μας εξανεμίζονται ακόμα περισσότερο»

oryxeio_tourkia600

Oι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 18 εργάτες που έχουν παγιδευτεί σε μεγάλο βάθος στις στοές ανθρακωρυχείου στη νότια Τουρκία έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, 24 ώρες μετά το δυστύχημα κατά το οποίο πλημμύρισε η στοά στην οποία εργάζονταν.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ εξήγησε στον Τύπο ότι οι επιχειρήσεις άντλησης των υδάτων συνεχίζονται, όμως οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μεγάλο βάθος στη στοά που έχει πλημμυρίσει, εξαιτίας της έλλειψης ορατότητας.

«Κάθε λεπτό που περνά είναι ένα άσχημο νέο για τους εργάτες μας», δήλωσε ο κ. Γιλντίζ στους δημοσιογράφους που έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του ορυχείου του Ερμενέκ, σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας Άγκυρας.

«Ο χρόνος περνά εις βάρος μας», επανέλαβε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «κάθε λεπτό που περνάει οι ελπίδες μας εξανεμίζονται ακόμα περισσότερο».

Το δυστύχημα σημειώθηκε πέντε μήνες μετά την φονικότερη τραγωδία σε ορυχείο στην Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 301 ανθρώπων την 13η Μαΐου έπειτα από μία έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση ενός ανθρακωρυχείου στη Σόμα.

tourkia_oruxeio_pagideymenoiΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι ματαίωσαν μέρος των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αναμένεται αργότερα να μεταβούν στο σημείο.

«Οι προσδοκίες μας και οι ελπίδες μας εξακολουθούν να υφίστανται. Οι φίλοι μας και οι υπουργοί μας συνεχίζουν τις εργασίες τους και τις προσπάθειές τους», είπε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, τη στιγμή του δυστυχήματος 34 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν μέσα στη στοά, που βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως 16 εξ αυτών πρόλαβαν να βγουν έξω προτού το νερό εισβάλει.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει καμία λεπτομέρεια για τα αίτια της τραγωδίας, όμως πολλοί ανθρακωρύχοι, τους οποίους επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αμφισβήτησαν τα μέτρα ασφαλείας σε αυτό το ορυχείο το οποίο εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρεία Has Sekerler.

By