Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τι δείχνει η έκθεση της ΒlackRock για τις τράπεζες

Θα αποτυπώνει το μέγεθος των προβληματικών δανείων – Ποιο το κακό σενάριο της Τράπεζας Ελλάδος για την οικονομία

moneyΤις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί η έκθεση της Blackrock στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα αποτυπώνει το μέγεθος των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προσδιορίζεται γύρω στα 5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να καλυφθούν από το ΤΧΣ.

H Τράπεζα Ελλάδος θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες επεξεργασίας των στοιχείων με πιθανότερο σενάριο τέλη Δεκεμβρίου του 2013 ή το αργότερο μέσα Ιανουαρίου του 2014 να δημοσιοποιήσει την έκθεση. Επίσης, θα αποτιμηθούν και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναχρηματοδότησης το κατά πόσο δηλαδή έχουν υιοθετηθεί εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μοντέλα.

Από τα αποτελέσματα της Blackrock, που  συνδυάζονται με τα stress tests, προκύπτει ότι στο χειρότερο σενάριο θα μειωθεί το core tier 1 μεσοσταθμικά στο λίγο κάτω από το 11%.  Το μεγάλο ζητούμενο αποτελεί ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τα οποία υπολογίζονται στα 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» αφορούν περίπου 180.000 νοικοκυριά.

Εξάλλου, σήμερα, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, με αφορμή το παραπάνω, αλλά και τη σύνταξη των επιχειρησιακών σχεδίων, από πλευράς τραπεζών, ως μνημονιακή υποχρέωση.

Στο μεταξύ, πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει μία συνολική αποτίμηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές για το 2014.

Σημειώνεται ότι στο κακό σενάριο της η ΤτΕ προβλέπει ύφεση -2% με -2,4% το 2014 (έναντι και επίσης ύφεση -1,1% το 2015). Οι παραδοχές αυτές θα αποτελέσουν την βάση των stress tests των τραπεζών, ενώ για το 2016 προβλέπεται ανάπτυξη +0,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στεργίου Ελένη

(Visited 1 times, 1 visits today)
By