Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τιμοσένκο: «Δεν ενδιαφέρομαι για την πρωθυπουργία»

Η επιστροφή Τιμοσένκο στην πολιτική θα συμβάλει στην ενότητα και τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας υποστηρίζει η γερμανίδα καγκελάριος

timosenko600_2302014

Δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Πρωθυπουργού η Γιούλια Τιμοσένκο, ξεκαθάρισε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα δήλωσαν νωρίτερα την Κυριακή στη Βουλή υποστηρικτές της, αναφέροντας πως είναι μία από τους τρεις που θα υποστήριζαν για τη θέση του επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Εξεπλάγην όταν άκουσα πως προτάθηκε για τη θέση του Πρωθυπουργού, γιατί κανείς δεν συζήτησε κάτι τέτοιο μαζί μου» είπε η Τιμοσένκο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι ευγνώμων για το σεβασμό που δείχνει αυτή η πρόταση για το πρόσωπό της.

Πάντως, στην Ουκρανία εκτιμάται πως οι νέες αυτές δηλώσεις της Τιμοσένκο, μπορεί να δείχνουν ότι στόχος της είναι η προεδρία της χώρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Τιμοσένκο

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με την Γιούλια Τιμοσένκο  την οποία και συνεχάρη «για την αποφυλάκισή της», εκφράζοντας «τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».

«Θα συναντηθούν πολύ σύντομα», προσέθεσε το κόμμα της κ. Τιμοσένκο, η οποία απελευθερώθηκε πρόωρα το Σάββατο, μετά από περίπου δύο χρόνια στην φυλακή. Φυλακίστηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας κατά την θητεία της στην πρωθυπουργία, αφότου ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2010 από τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η επιστροφή της κ. Τιμοσένκο στην πολιτική ζωή θα συμβάλλει επίσης στη διαφύλαξη της ενότητας στην Ουκρανία, και θα βοηθήσει το Κίεβο να ακολουθήσει το δρόμο των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Μέρκελ – Πούτιν: Να διατηρηθεί η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας

Επιπλέον, η Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν την Κυριακή ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση».

Σε γραπτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί».

Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας με την καγκελάριο της Γερμανίας εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο.

 

Περισσότερες ειδήσεις για την Ουκρανία

By