Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Φλέγεται» το Φέργκιουσον – Αθωωτική απόφαση για τον αστυνομικό

Έκκληση Μπαράκ Ομπάμα για ηρεμία προς τα πλήθη των διαδηλωτών

obama_AP120214138220

Ταραχές ξέσπασαν στους δρόμους της μικρής πόλης Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον άοπλο 18χρονο μαύρο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου σε αυτό το προάστειο του Σεντ Λούις του Μισούρι.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον, θέατρο φυλετικών ταραχών τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός. Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.

ferguson

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης που απαλλάσσει τον αστυνομικό, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένιεα του Μάικλ Μπράουν απηύθυναν έκκληση προς τα πλήθη των διαδηλωτών για ηρεμία και προς τις δυνάμεις ασφαλείας για αυτοσυγκράτηση.

Protests against shooting of Michael Brown continue

Η ομοσπονδιακή έρευνα συνεχίζεται ανεξάρτητα από την απόφαση του σώματος των ενόρκων, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από το Φέργκιουσον, έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει.

Τραυματίας αστυνομικός από πυροβολισμό στο Σεντ Λούις

Θύμα ένοπλης επίθεσης έπεσε αστυνομικός στο προάστιο του Σεντ Λούις, Γιουνιβέρσιτι Σίτι, κοντά στο Φέργκιουσον, εν μέσω των ταραχών που έχουν ξεσπάσει μετά την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον που στις 9 Αυγούστου σκότωσε τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

Σύμφωνα με tweet της αστυνομίας, ο αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε σφαίρα στο χέρι και ο δράστης αναζητείται. Δεν είναι σαφές πάντως αν το περιστατικό συνδέεται με τις εντάσεις που είναι σε εξέλιξη στο Φέργκιουσον.

«Προκαλούν» οι συνήγοροι του αστυνομικού

Οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο νεαρό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον.

«Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους «στάθηκαν στο πλευρό του».

Την Εθνοφρουρά κατέβασε η πολιτεία του Μιζούρι

By