Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια

Σχετική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να ενταχθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

omofylofiloi

Το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης αποφάσισε να καθιερώσει η κυβέρνηση, μετά από αγώνες χρόνων από την πλευρά των διάφορων οργανώσεων ομοφυλόφιλων καταδίκες από το  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προηγούμενες ατυχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες κυρίως του ΠΑΣΟΚ.

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίασε τροπολογία που αναμένεται να ενταχθεί στο  αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και στόχος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να μην ακολουθήσουν άλλες καταδίκες της χώρας για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τελεσίδικη απόφασή του που ελήφθη κατά πλειοψηφία, καταδίκασε  την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην οικογενειακή ζωή και των διακρίσεων, μετά την προσφυγή του Γρ. Βαλλιανάτου, και υποχρέωσε τη χώρα να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για δικαστικά έξοδα.

Το Δικαστήριο επισήμανε στην απόφασή του ότι ανάμεσα στις 19 χώρες-μέλη που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.

Όπως σχολίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ιωαννίδης, «το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις βελτιώσεις στις οποίες ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο υπό διαβούλευση Κώδικας Μετανάστευσης και οι ρυθμίσεις κατά των διακρίσεων γενικά και ειδικότερα στο σύμφωνο συμβίωσης αποτελούν ένα πλέγμα προστατευτικών εγγυήσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας, τόσο πρακτικής όσο και συμβολικής».

Το θέμα απασχολεί εδώ και χρόνια τη Βουλή. Ανάλογη πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το 2009 καταψηφίστηκε τότε από τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έφερε νέα πρόταση νόμου στη Βουλή για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By