Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελίες για δάνειο που φέρεται να έχει συνάψει η ΝΔ

Κουβέλης: «Γνωρίζετε κόμματα που να έχουν πάρει δάνεια και να έχουν προσφέρει ενυπόθηκα ανταλλάγματα;»

kouvelis-fotisA

O γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κομμάτων, κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συνήψε δάνειο ύψους 14,8 εκατ. ευρώ το 2013. Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε σε παρέμβασή του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης

«Η ΝΔ όποια δάνεια έχει πάρει τα πήρε με διαφάνεια. Εξυπηρετεί τα δάνειά της», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. «Μην προσπαθείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις μέσα στο πνεύμα των τελευταίων ημερών», συμπλήρωσε.

Ο Ν. Βούτσης ζήτησε εξηγήσεις, ανέφερε ότι έχει μεταφέρει το θέμα στον γραμματέα της ΝΔ Α. Παπαμιμίκο (που αναφέρει ότι δεν έχει συναφθεί δάνειο) και προειδοποίησε ότι, αν δεν δοθούν απαντήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο Ν. Βούτσης κατέθεσε τον ισολογισμό της ΝΔ του 2013, ο οποίος έχει δημοσιευθεί σε αθηναϊκή εφημερίδα. Από τον ισολογισμό, όπως τόνισε, η ΝΔ εμφανίζεται με νέο δάνειο, ενώ είχε ήδη δάνεια ύψους 146 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η ΝΔ εμφανίζεται στα έσοδα να έχει σύνολο εισπραχθέντων εσόδων: 14.794.387,03 ευρώ. Και η διαφορά ανάληψης και εξόφλησης δανείων είναι: 14.602.252,29 ευρώ.

Στον πίνακα με τις δαπάνες αναγράφονται ως τόκοι και έξοδα δανείων: 17.048.807,25 ευρώ.

Στον ισολογισμό αναφέρεται υπόλοιπο δανείων:

-στις 31/12/2012 το ποσό των 146.331.406,10 ευρώ

-στις 31/12/2013 το ποσό των 160.933.658,39 ευρώ.

«Γνωρίζετε κόμματα που να έχουν πάρει δάνεια και να έχουν προσφέρει ενυπόθηκα ανταλλάγματα;», ρώτησε ο Φ. Κουβέλης και συνέχισε: «Θα μας πείτε επιτέλους για τα δάνεια; Εξυπηρετούνται; Είναι «κόκκινα»; Ή δεν είναι και αναχρηματοδοτούνται για να μην μπουν στον κατάλογο των επισφαλών δανείων;».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως «το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι θεσμικό και πολιτικό» και ότι «υπάρχει πρόσδεση του πολιτικού συστήματος σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα». Εκτίμησε ότι «η προνομιακή αντιμετώπιση κάποιου κόμματος με εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες, θα έχει αντάλλαγμα, χωρίς να αποτιμάται κατ’ ανάγκην χρηματικά».

By