Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τρέχουν στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την κατάθεση του προυπολογισμού στη Βουλή την Πέμπτη

stourn_troika622_100313Με «κόκκινη γραμμή» ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το ύψος του οποίου πλέον υπολογίζεται από την κυβέρνηση σε 1,3 δισ. ευρώ, θα κλείσει αποκλειστικά και μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με νέα δημοσιονομικά μέτρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Γύρω στις 14:00 ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με συνεχείς συναντήσεις μέχρι την κατάθεση του προυπολογισμού στη Βουλή την Πέμπτη.

Μετά και τη, σχεδόν ολοήμερη, σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ετοίμασε και παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Παράλληλα, ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την εξυγίανση των ΕΑΣ, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν δέχεται να χάσουν το εξαγωγικό χαρακτήρα τους, ενώ αναφορικά με τους πλειστηριασμούς διαφωνεί να απελευθερωθούν πλήρως για την πρώτη κατοικία, όπως ζητά η τρόικα. Παράλληλα, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 250 εκατ. καθώς το νέο σχέδιο του φόρου ακινήτων για το 2014 δημιουργεί μια νέα «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.

Τα 1.3 δισ. συγκεντρώνονται από:
-έσοδα 381 εκατ. ευρώ από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ
-όφελος 150 εκατ. ευρώ από την αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου
-Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών
-ασφαλιστικό

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και τρόικας είναι και το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων, το οποίο παραμένει κόκκινη γραμμή. Οι δανειστές ζητούν πλήρη κατάργηση των ορίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να μείνει μοναδικός κριτής το δικαστήριο. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά και αντιπροτείνει.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει την σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών αρχής γενομένης με την μείωση της αντικειμενικής αξίας στις 150.000 ευρώ από τα 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 50.000 ευρώ κατ’ εξάμηνο.

Ωστόσο, οι δανειστές προτείνουν την πλήρη κατάργηση του κριτηρίου της αντικειμενικής αξίας από τον Ιανουάριο του 2014. Σημειώνεται ότι στα δικαστήρια υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, τον οποίο η τρόικα θεωρεί αναποτελεσματικό και ζητά να καταργηθεί και ζητούν τη θέσπιση του θεσμού «διαμεσολαβητή». Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ρόλο αυτό μπορούν να τον έχουν μόνο δικηγόροι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By