Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον ιό Έμπολα

Ο  Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας

ebola_virus_guinea

To Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει την εξάπλωση του ιού Εμπολα που έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.000 ανθρώπων, ενώ ο  Μπαράκ Ομπάμα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν (σε τηλεφωνική τους επικοινωνία) στο γεγονός ότι, απέναντι στην απειλή που θέτει ο Εμπολα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δέσμευση για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση αυτή» ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν επίσης να υπάρξει «αυξημένη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε στενό συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εμπλεκόμενες χώρες» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Ο Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη περισσοτέρων από 4.000 ανθρώπων από την έναρξη της χρονιάς μεταξύ των περίπου 7.400 κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε επτά χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

By