Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύγκλητος του ΕΚΠΑ: Aποδέχεται τις πέντε προτάσεις Αρβανιτόπουλου

Εφ” όσον αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα το εξάμηνο δεν θα χαθεί, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας

fosphotos.com, Angeliki Panagiotou
fosphotos.com, Angeliki Panagiotou

Ομόφωνη απόφαση έβγαλε πριν από λίγο η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, που αποδέχεται τα πέντε σημεία του Αρβανιτόπουλου (προτάσεις διοικητικής αναδιάρθρωσης)  και προχωράει σε άνοιγμα του Ιδρύματος, την στιγμή που οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ έχουν εξαγγείλει απεργία για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη. Κρίσιμη, πάντως, θεωρείται η συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί των σημείων του υπουργού Παιδείας.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Συγκλήτου, κύκλοι του υπουργείου  σημειώνουν χαρακτηριστικά : «Είναι καλοδεχούμενη η απόφαση της Συγκλήτου  που επιβεβαιώνει την πρόταση του Υπουργού για την αναδιάρθρωση και συμβάλει στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου.

Προχωράμε στην υλοποίηση για τη αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού των ΑΕΙ,  μετά τη διαθεσιμότητα.

Εφ” όσον αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα το εξάμηνο δεν θα χαθεί»

Στο μεταξύ, ο Κ. Αρβανιτόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Νωρίτερα, σήμερα  ο κ. Μυλόπουλος δημοσιοποίησε τις προτάσεις του για την άρση του αδιεξόδου στα πανεπιστήμια.

Κατα τη διάρκεια των ξεχωριστών επαφών του, από την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε «πρόταση πέντε σημείων», με τους πρυτάνεις, να επισημαίνουν από την πλευρά τους τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Σύγκλητος του ΕΜΠ, μετά το πέρας της χθεσινής της συνεδρίασης, ζήτησε την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο έχει καταθέσει ένα νέο υπόμνημα το οποίο αποτελείται από πέντε προτάσεις.

  • Θα εξεταστούν προσεκτικά όλες οι ενστάσεις που κατατέθηκαν για επιλογή προσώπων από το ΑΣΕΠ βάση ψευδών στοιχείων. Θα πρέπει όμως να συνοδεύονται από σχετικές βεβαιώσεις αιτιάσεων των διευθύνσεων προσωπικού των πανεπιστημίων.
  • Θα γίνουν νέοι οργανισμοί στα πανεπιστήμια. Ειδικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το υπουργείο Παιδείας θα δώσει όποια βοήθεια απαιτείται ώστε να αναδιαρθρωθούν πλήρως οι διοικητικές υπηρεσίες του και να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωσή τους με δια-ιδρυματική «κινητικότητα».
  • Θα προχωρήσουν άμεσα οι 400 προσλήψεις διδασκόντων στα ΑΕΙπου εκκρεμούσαν.
  • Θα γίνει αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου στο εργαστηριακό επιστημονικό προσωπικό των ΑΕΙ.
  • Οι διοικητικοί υπάλληλοι που τέθηκαν σε αργία επειδή δεν απογράφηκαν θα μπουν σε διαθεσιμότητα και τις θέσεις τους θα καλύψουν όσοι εξ αυτών που απομακρύνθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι νόμοι, οι οποίοι και θα επαναπροσληφθούν.

«Όχι» στη διαθεσιμότητα λέει το ΕΜΠ

Την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα ζήτησε με απόφασή της η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μετά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, και μάλιστα με τις «αμφισβητούμενης εγκυρότητας» δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει και ότι η σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Η απάντηση Αρβανιτόπουλου

Κανένα άλλοθι δεν υπάρχει για να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης για την άμβλυνση των συνεπειών στα Πανεπιστήμια ενώ προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Το Υπουργείο Παιδείας θα προωθήσει παράλληλα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.  Κι αυτό επειδή διαπιστώθηκε ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By